Han byggde skola i Kongo

Med 500 kilo datorer, kläder och skolmaterial reste Tresor Singbo i augusti till Kongo Kinshasa.

Där driver han sitt livsprojekt, en skola för de fattigaste barnen, i hopp om att kunna ge något tillbaka till sitt hemland och samtidigt förändra det i grunden.

Tresors Singbos pappa arbetade under president Mobutus regering, och när den störtades 1997 blev familjen tvungen att fly från Kongo Kinshasa.

De hamnade i Falköping och Tresor som då var tonåring började i klass åtta i den nya hemstaden.

– Det var så annorlunda från Kongo, här fick jag allt serverat. I Kongo får bara de barn vars föräldrar har råd att betala gå i skolan. Det fick mig att börja fundera och vilja göra något för barnen i Kongo som inte får någon utbildning.

En stor del av Kongos 62 miljoner människor lever i fattigdom. Tresor berättar hur rika förblir rika och fattiga förblir fattiga och hur korruptionen är utbredd.

– Jag vill förändra samhället och göra något bra för barnen där. Det bästa sättet att kunna förändra saker är att ändra på barnens tankar.

2009 gjorde Tresor resan som blev startskottet till hans hjälporganisation, Hope. Morbrorn, som bodde kvar i byn, dog och familjen åkte ner för att träffa släkten.

– Jag insåg hur situationen förvärrats under åren. Först när jag kom dit insåg jag vad fattigdom är, jag hade inte förstått det när jag bodde där. När jag kom tillbaka till Sverige så mådde jag jättedåligt och insåg att jag var tvungen att göra något.

Så han samlade ihop alla sina sparpengar och sålde de dyra märkskläderna som han jobbat ihop pengar till, och varit så stolt över. Och 26 maj 2011 startade Hope.

– Jag hyrde, och renoverade upp, ett gammalt hus och gjorde om det till fritidsgård. I Kinshasa bildas lätt gäng som hittar på dumheter och blir kriminella. Jag tänkte att om de fick ett ställe att vara på, som här i Sverige, så kanske det skulle hjälpa. Och det funkade!

I dag har fritidsgården omvandlats till en yrkesskola och flyttat till nya större lokaler.

Genom sponsorer, konserter och hårt slit ordnar Tresor pengar till skolan. Totalt har han investerat närmare 200 000 kronor av sina egna pengar i projektet och lägger halva lönen varje månad på skolan där det i dag jobbar sex lärare.

I augusti år reste han ner med 500 kilo kläder, skolmaterial och datorer.

– För många var det första gången de såg internet, vilken grej det var att kunna visa det för dem.

Cirka 400 barn mellan 7 och 20 år går i skolan i dag. Här lär de sig allt från att sy till att ta hand om djur och läsa och räkna.

För att barnen ska kunna gå i skolan i stället för att behöva gå långa sträckor varje dag för att hämta vatten, så planerar Tresor Singbo att bygga en brunn i byn.

Han har även spritt sina idéer till sin vän Kevin Stephen Phiri, som i november åker ner till sitt hemland Zambia för att starta upp en gren av Hope där.

– Många av barnen trodde att jag skulle göra som så många andra hjälporganisationer, komma dit, bygga upp något och sen dra. Jag har bevisat för dem att det inte är så, de har fått något att tro på så jag kan inte sluta nu, jag vill få dem att tro på en ljusare framtid.

Fakta

Tresor Singbo har elva syskon

Namn: Tresor Singbo.

Ålder: 26 år.

Bor: Stora Essingen.

Familj: Mamma, pappa, elva syskon och flickvännen Malin.

Aktuell: Med egna hjälporganisationen Hope som driver en yrkesskola för fattiga barn i Kongo-Kinshasa. 2009 gjorde Tresor resan som blev startskottet till Hope. Han renoverade ett gammalt hus som i dag är en yrkesskola. Läs mer om Tresors projekt på www.hope-kinshasa.org/