ANNONS

Han bygger nya bomkorset

Runt 30 personer bor i husvagnar vid bomkorsbygget i Vallentuna.
Runt 30 personer bor i husvagnar vid bomkorsbygget i Vallentuna.
Det finns knappt ett vägbygge i Stockholm där Per Lindqvist inte bott och arbetat. Nu bygger han på bomkorset i Vallentuna och är inne på sin femte husvagn.

– Jag har bara jobbat två veckor hemma under hela mitt yrkesliv.
ANNONS

Det är ombonat och välstädat i Per Lindqvists husvagn. Det lilla pentryt är glänsande rent och sängen är välbäddad. Två plädar är snyggt upplagda på sofforna kring bordet där fjärrkontrollerna är prydligt uppradade bredvid en blomkruka och en ljuskopp.

– Framför allt på vintern är det viktigt att ha det trivsamt.

Per Lindqvist är från Ljusdal. Men den mesta tiden de senaste 42 åren har han tillbringat på olika byggen i Stockholmstrakten. Värmdöleden, Norrortsleden, Nacka forum, Nynäsvägen, Södra länken. Det finns knappt ett bygge där Per Lindqvist inte bott och arbetat och minnena är många.

Nu är han inne på sin femte husvagn. Den förra brann upp.

– Det var nästan så att jag brann inne. Det var när vi byggde Norrortsleden. Jag vaknade och såg en låga från kylskåpet, sedan small det bara till.

Han trivs i sin nya husvagn som håller värmen i vinterkylan.

– Den har till och med golvvärme.

Fast ibland blir det riktigt kallt.

– En morgon satt täcket fast i väggen. Det var i Grillby och det var 30 grader kallt.

ANNONS

Grillby i Enköping var annars en bra plats att arbeta på. Här fanns snickarbod och pingisrum på byggplatsen. Nu för tiden satsar man inte på sådant, berättar han. Värre var det vid trafikplats Moraberg i länets södra del där husvagnarna fick stå mitt i vägen de byggde. En arbetskamrat till Per fick hela sin husvagn stulen. Pers husvagn stod kvar, men den blev vandaliserad.

I Vallentuna ska bygget gå fort. De trettiotal personer som bor i husvagnar runt bygget jobbar i skift. Arbetsdagen är elva timmar lång. Men fritid har man också.

– Vi har ett spel på V86 varje onsdag då vi träffas i någon husvagn, eller åker till Solvalla. På somrarna grillar vi. Och så har vi varit på Skansen ett par gånger.

Per Lindqvist trivs på jobbet.

– Så enormt. Kamratskapet är det bästa, säger han.

Ändå skulle han hellre jobba hemma i Ljusdal.

– Ja, tacka för det! Men det finns inga jobb. Två veckor har jag jobbat hemma hela mitt yrkesliv, säger han.

Redan på 1970-talet startade Per sin anläggningsfirma och köpte sin första dumper. Sedan har han flyttat dit jobben har funnits.

Hemma i Ljusdal finns hustrun Britt-Marie. Här växte också de tre barnen upp.

– Det har varit tufft för henne. Hon har skött barnen och allt hela tiden.

Nästa bygge. Vad blir det?

– Ha, det blir inget! Efter det här går jag i pension.

Per Lindqvist från Ljusdal tycker det bästa med Vallentuna är att det går jättebra att ta sig hem. ”Direkt ut på motorvägen bara!”, säger han.

Fakta