Han får tjuvens alla böter

P-böter, inkassokrav, trängselavgifter. Sedan registreringsskylten har Bengt Düste haft fullt upp att bestrida alla krav.
P-böter, inkassokrav, trängselavgifter. Sedan registreringsskylten har Bengt Düste haft fullt upp att bestrida alla krav.
Parkeringsböter, trängselavgifter, inkassobrev och anklagelser om bensinstöld. Ända sedan Bengt Düstes registreringsskylt stals har problemen följt på varandra.

– Det är väldigt irriterande. Det tar aldrig slut.

Råsundabon Bengt Düste, 83 år, har inte haft en lätt höst. Den 9 september var han och handlade i Solna centrum. När han kom tillbaka var den främre registreringsskylten borta.

Han åkte på en gång till polisen och anmälde stölden och fick en ny provisorisk skylt. Men mardrömmen var inte över.

– Då började räkningarna komma. Jag fick tre parkerings-böter på 550 kronor styck.

Böterna gällde felparkeringar i Årsta. Han ringde polisen som åkte ut och letade efter en bil med Bengts registreringsnummer på parkeringsplatsen, men utan att hitta den.

Han lyckades få parkerings­bolaget att häva de två första böterna, men den tredje föll till inkasso, som han nu har tio dagar på sig att betala.

Samtidigt började även räkningar på trängselskatt komma. Vid flera tillfällen hade den stulna registreringsskylten passerat biltullarna. Där kunde dock Bengt Düste enkelt bevisa att det inte var hans bil på fotot – tjuven hade nämligen satt Bengts främre skylt bak på sin bil, och även tillverkat en egen och satt fram.

– Han är smart, tjuven, som har en likadan bil som jag. Men hans skylt har ett EU-märke och det har inte min, konstaterar Bengt som överklagat trängselavgifterna.

Några dagar senare kom nästa bekymmer. En mackägare söder om stan ringde fly förbannad och undrade varför han smitit från bensinnotan.

– Jag förklarade att jag är 83 år gammal, och mannen på övervakningsfilmen var i 20-årsåldern.

Så sent som samma dag som Lokaltidningen Mitt i träffade Bengt damp ytterligare tre parkeringsböter ned i brevlådan, den här gången från Kungsholmen.

– Det är väldigt irriterande. Det tar aldrig slut, säger han.

Den enda lösningen just nu är att byta registreringsnummer, men Transportstyrelsen är mycket restriktiv med den åtgärden.

– Man måste kunna visa att man lidit ekonomisk skada eller blivit utsatt på något annat sätt. Det låter som att det skulle kunna vara så i det här fallet, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registerfrågor inom vägtrafikområdet.

Tills vidare är det dock bara att betala p-böterna och sedan överklaga dem. Detsamma gäller trängselavgifterna, som dock är lättare att hindra.

– När det upprepas sätts det ­under manuell bevakning. Man ser att det är fel bil, säger Eva Rosman, pressansvarig för trängselavgifter.

Fakta

Byte av registreringsnummer

Transportstyrelsen kan bevilja byte av registreringsnummer om det föreligger synnerliga skäl. De måste få en skriftlig förfrågan.

Synnerliga skäl innebär att kraven är högt ställda och att det rör sig om undantagsfall.

Handläggaren ser efter om man har drabbats av olägen­heter, till exempel om fordonet fått parkeringsanmärkningar eller trängselskatt eller om skyltarna använts vid brott.

Källa: Transportstyrelsen