Han fick barnen att älska vegomat

Diego Emanuelsson.
Diego Emanuelsson.
Diego Emanuelsson.
Diego Emanuelsson.
Dagens lunch: Pennepasta med haricots verts, soltorkade tomater, vitlöksfrästa sojabitar som serveras med en gräslöksvelouté.
Dagens lunch: Pennepasta med haricots verts, soltorkade tomater, vitlöksfrästa sojabitar som serveras med en gräslöksvelouté.
Spenatbiffarna är en vego-favorit hos barnen.
Spenatbiffarna är en vego-favorit hos barnen.
Diego Emanuelsson.
Diego Emanuelsson.
Hälso- och klimatexperterna är överens – vi måste minska vår köttkonsumtion.

I Solna finns en förskola som tagit täten.

Matsedeln på Ulriksdals förskola är nämligen unik i landet – här äter man helvegetarisk kost tre dagar i veckan.

En tryckvåg av sköna dofter slår emot oss när förskolekocken Diego Emanuelsson öppnar bakdörren in till köket på Ulriksdals förskola.

På menyn idag står pennepasta med haricots verts, soltorkade tomater, vitlöksfrästa sojabitar som serveras med en gräslöksvelouté.

Det senare är kockfranska för sås, och just den här doftar ljuvligt av vitt vin.

– Alkoholen är såklart bortfräst, det är bara den goda smaken kvar, säger Diego Emanuelsson.

De vuxna smakerna har han med sig från sina 15 år i krogbranschen, men för ett år sedan bestämde han sig för att byta jobb.

– Det avgörande var att jag fick barn. Jag ville ha mer tid för min dotter och inte jobba 18 timmar om dygnet.

Besöken på dotterns förskola väckte också andra tankar. Energin från barnen och tanken på att kunna grundlägga god matvanor tidigt hos dem lockade honom att söka jobb som förskolekock.

Redan från start ville han sätta sitt signum på matsedeln och började servera helvegetarisk kost måndag-onsdag.

– Det är ingen hemlighet att vi äter för mycket kött, men det var en chansning. Jag tänkte att det får bära eller brista.

I början gick det lite trögt, men Diego visste att trägen vinner.

– Efter 8-15 smaktillfällen så har man vant sig vid de nya smakerna. Nu äter de flesta barn allt.

Diegos initiativ är unikt, menar Emma Patterson, projektledare på Skolmat Sverige, som är ett statligt projekt som hjälper grundskolor och kommuner att utvärdera och utveckla kvaliteten på sina skolmåltider.

– Fyra av fem skolor serverar vegetariskt varje dag, men då oftast som ett alternativ. Det är inte så vanligt att det bara finns vegetarisk mat, säger hon.

Hon menar att Diegos väg är framtiden.

– Det är helt rätt i tiden och bara positivt. Barnen lär sig att mat inte alltid behöver innehålla kött, och när de sedan kommer till grundskolan, så väljer de kanske den vegetariska rätten, säger hon.

Intresset för vegetarisk mat i skolan ökar.

– De senaste två åren kan man se att andelen som serverar en vegetarisk rätt har ökat signifikant. På de skolor som går från att servera en rätt till två så är den andra rätten oftast vegetarisk, säger hon.

Helt okontroversiell har Diegos menyomläggning dock inte varit.

– Ibland har det dykt upp recept från någon förälder som föreslår en rätt som består av kött, potatis och sås. De känner inte till att det finns fullvärdiga ersättare till kött med olika mycket protein.

– Men jag tar inte illa upp, de bryr sig ju bara om sina barn, och det gör jag med.

Fakta

Barnens favoritbiffar

Saftiga smakrika spenatbiffar med pikant smak av getost

Ingredienser:

500 gr potatis

450 gr fryst spenat

200 gr getost

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

3 ägg

1 näve koriander

1 näve persilja

Paprikapulver

Salt och peppar

Rapsolja

Smör

Gör så här:

Skala och koka potatis. Låt svalna.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Häll av vätskan från spenaten och stek i smör.

När det börjar torka lite tillsätt lite mer smör och lökarna. Tillsätt paprika när det fortfarande finns fett i pannan.

Låt svalna.

Blanda spenatblandning med potatis som krossas eller tärnas innan.

Blanda ner hackad koriander, persilja och ägg.

Salta, peppra och smaka av.

Om det behövs kryddas mer så gör det.

Tillsätt sedan tärnad eller smulad getost.

Det är viktigt att blanda ner den på slutet för att det inte ska bli för små smulor av den.

Stek på medelhög värme med lite rapsolja.

Tillsätt en klick smör om du vill det när du vänder biffarna.

Baka av i ugn 6-10 min på 180 grader.

Serveras förslagsvis med en smaksatt yoghurt, quinoa och en fräsch sallad.

Fakta

Vegan, koscher, LCHF?

Vad kan man egentligen ställa för krav på maten i förskolan och skolan?

Enligt skollagen har man rätt till mat som inte gör en fysiskt sjuk, det vill säga man måste ta hänsyn till allergier och överkänslighet.

Utöver det finns egentligen inga skyldigheter att servera någon typ av specialkost.

På de flesta skolor serveras dock ett vegetariskt alternativ, och med intyg kan man också få vegansk kost.

Att ta hänsyn till religion är också vanligt, såväl judar som muslimer undviker att äta fläskkött. Däremot att servera halal-slaktat kött eller mat tillagad enligt judendomens koscherregler är inget man kan kräva.

Att få kost enligt populära kosthållningar som lågkolhydratsnåla LCHF, GI eller Atkins kan ställa till det. Kommunerna följer i stort Livsmedelsverkets rekommendationer och där är, än så länge, kolhydrater en viktig energikälla.