ANNONS

Han fick rätt mot kommunens jurist

Nader Golkar valde att JO-anmäla Täbys kommunjurist Mikael Ekelund.
Nader Golkar valde att JO-anmäla Täbys kommunjurist Mikael Ekelund.
Nader Golkar JO-anmälde Täbys kommunjurist Mikael Ekelund. Nu har han fått rätt. JO skriver att de ser allvarligt på Mikael Ekelunds agerande och att denne bör kritiseras för det.
ANNONS

I januari förra året tog Nader Golkar kontakt med Täby kommun. Ärendet rörde hans barns förskola där ekonomin var skral. Han begärde ut underlag för hur kommunen bestämmer ersättningsbeloppen till skolorna, men fick till svar att materialet inte fanns.

Nader Golkar hamnade till sist hos kommunens jurist Mikael Ekelund som besvarade den formella frågan. För att slippa fler förfrågningar kontaktade kommunjuristen även Nader Golkars arbetsgivare, en annan kommun i länet, och anklagade honom för att driva sitt ärende mot Täby kommun på betald arbetstid.

Mikael Ekelund menade att han gjorde det som privatperson, eftersom han som skattebetalare tyckte det var anmärkningsvärt att en offentligt anställd drev ett ärende under arbetstid. Men han skrev till Nader Golkars arbetsgivare från sin jobbmejladress.

Nader Golkar valde att anmäla juristen till Justitieombudsmannen (JO). Nu har myndigheten kommit med ett yttrande i frågan. De ställer sig starkt kritiska till juristens agerande, och menar att denne har missbrukat sin ställning. För detta ska han kritiseras.

Täby kommun har sedan tidigare medgett att Mikael Ekelund agerade olämpligt och har sett över sina rutiner kring offentlighetsprincipen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.