ANNONS

Han fick serievärldens finaste pris

Både Peter Bergtings pappa och morfar var konstnärer. Men han tror inte på att man ärver en förmåga. "Däremot kan man bli sporrad till att bli bra av att växa upp i den miljön", säger han.
Både Peter Bergtings pappa och morfar var konstnärer. Men han tror inte på att man ärver en förmåga. "Däremot kan man bli sporrad till att bli bra av att växa upp i den miljön", säger han.
Pocketomslaget till Bröderna Lejonhjärta är Peter Bergtings verk.
Pocketomslaget till Bröderna Lejonhjärta är Peter Bergtings verk.
Han har också gjort omslaget till Ronja Rövardotter i pocket.
Han har också gjort omslaget till Ronja Rövardotter i pocket.
Johannesfredsbon Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade fantastyillustratörer och har gjort omslag till bland andra Ronja Rövardotter och Mio min Mio-pocketböckerna.

Nyligen fick han en av årets Adamsonstatyetter – Svenska Serieakademins "nobelpris".
ANNONS

Den snidande lilla trägubben föreställandes seriefiguren Adamson följer numera med Peter Bergting när han pendlar mellan lägenheten i Johannesfred och huset i Åmål.

Både han och hans fru kommer från Åmål. När barnen var små flyttade de tillbaka en liten period för att finna lugnet.

– Men det blev lite för lugnt, så vi flyttade tillbaka till Stockholm, säger han.

Sin stora ateljé har han i Åmål. I lägenheten i Bromma arbetar han i ett hörn i hallen.

– När jag jobbar digitalt behöver jag inte mer plats, men jag gillar att inreda runt omkring mig med bland annat antika böcker för att få inspiration, det kan jag i huset, säger han.

Han har bland annat illustrerat Sagan om Ringen och Harry Potter och omslagen till Ronja Rövardotter, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta när de kom ut i pocket.

Att ta sig an uppdraget att göra omslag till Astrid Lindgrens böcker, som är så förknippade med Ilon Wiklands illustrationer, var en utmaning.

– Ilon har verkligen satt sin prägel på karaktärerna. Jag har försökt att göra dem lite mer 2000-talsaktiga, säger han.

Den 17 oktober fick han ta emot Adamsonstatyetten, som är Seriesveriges ”nobelpris”, på Adamsongalan. Adamsonstatyetten är landets första seriepris, och har delats ut sedan 1966 av Svenska Serieakademin till serieskapare. I år delades priset ut av Sture Hegerfors, Johanna Koljonen och Lasse Åberg.

ANNONS

– Alla serietecknare känner varandra, det är charmigt att det är så olika åldrar – allt från 20-åringar till de som är över 70, säger han.

Det som nästan vägde tyngre än själva priset var att Peters stora idol Jean-Claude Mézières, som illustrerat sciencefictionserien om Linda och Valentins äventyr, var på galan.

– Det var när jag läste Linda och Valentin som 10-åring som jag bestämde mig för att bli serietecknare. Jag fick förmånen att hälsa på honom på galan. Det smällde nästan lite högre än själva priset, säger Peter Bergting.

Peter Bergting illustrerar inte bara utan skriver även böcker. Han har gett ut elva egna böcker och serieromaner.

Förutom omslagen till de kända böckerna är han kanske mest uppmärksammad som illustratör till serien Gängkrig 145 som han gjorde tillsammans med Jens Lapidus.

Fakta

"Häpnadsväckande flitig"

Namn: Peter Bergting

Bor: Johannesfred, Bromma

Ålder: 45

Familj: Fru och två barn, 6 och 12 år.

Yrke: Illustratör och författare.

Aktuell: Fick en av årets Adamsonstatyetter för att han ”med en häpnadsväckande flit och kapacitet gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Hans verkslista är bedövande: fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för betydande USA-förlag som Dark Horse och Image Comics… Bergting arbetar oförtrutet vidare. Vår fascination fortsätter.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.