ANNONS

Han firar jul med Motörhead

Nu åker julgranskulorna med Motörheadmotiv fram.
Nu åker julgranskulorna med Motörheadmotiv fram.
1981 lade Magnus Johansson hela veckopengen på att köpa sitt livs första Motörheadskiva. Sedan dess har han samlat idogt.

I jul pyntar han granen med det legendariska hårdrockbandet.
ANNONS

I vardagsrummet hemma hos Magnus ”J:et” Johansson i Tallkrogen finns två höga hyllor enbart med Motörheadskivor. Tittar man noga ser man att varje cd-skiva finns i två exemplar.

– Jag låter en vara oöppnad. Den andra kan jag lyssna på, säger han.

Sedan 1980-talet har Magnus samlat på Motörheadskivor– vinylskivor som pressats i bland annat Tyskland, Frankrike och Japan. Sällsynta promotionexemplar och bootlegs. Totalt har han över 1 000 skivor.

En av de mest åtråvärda för Motörheadsamlare är en variant av den självbetitlade debutskivan. Tusen exemplar pressades och fick ett omslag med silvrigt motiv i stället för vitt. Ett dåligt lim gjorde att många omslag gick sönder eller skickades tillbaka, vilket har gjort dem ännu mer sällsynta.

– Den skivan är ”The Holy Grail” för oss som samlar, säger Magnus Johansson, som i år även låter Motörhead ta plats i julgranen.

– Jag har haft julgranskulorna i två år. Nu är det dags att använda dem.

Som barn samlade Magnus Johansson på ölburkar, tändsticksaskar och kapsyler. Samlarintresset kan man även ana i hans val att utbilda sig i arkeologi.

– Som arkeolog samlar man in en massa data. Man sorterar och klassificerar, upprättar listor och pekar på likheter och skillnader.

Hur mycket pengar han har lagt på sitt intresse vet han inte.

ANNONS

– Jag får se det som ett alternativt pensionssparande. Tycker jag inte det här är roligt när jag är 65 så säljer jag. Skulle jag fortfarande tycka att det är roligt, ja då har jag verkligen något att pyssla med som pensionär.