Min lokala hjälte

Han fixar årets Nobelmiddag

Snart är det dags för årets Nobelfest.

Men vad blir det för mat?

Den välbevarade hemligheten ruvar Nackas egen stjärnkock på.

Den 10 december är det dags för kalas. Då kommer Nobelpristagare från hela världen, kungligheter och politiker till stadshuset för Nobelfesten.

Det är Nackabon Fredrik Björlin, från Artipelag, som satt samman menyn tillsammans med Andreas Hedlund.

– Vi har planerat sedan i våras. Det kommer att ta fyra dagar att laga maten tillsammans med 40 kockar, berättar han.

Hur bestämmer man sig?

– Vi vill inte servera liknande mat som i fjol. Vi vill hitta balansen mellan det visuella, smaken och logistiken och visa upp Sverige. Huvudrätten måste vara något som servisen enkelt kan lyfta från faten. Det får inte se ut som att det gått sönder när det hamnar på gästens tallrik.

Hur hemlig är menyn egentligen?

– Alla rätter är hemliga fram till middagen. Menyn släpps först samtidigt som gästerna sätter sig. Ingen utom Nobelstiftelsen har fått prova den.

Vad är den största utmaningen?

– All logistik. Man vill inte lägga upp förrätten för tidigt så att den torkar ut eller ser tråkig ut och man kan inte låta gästerna vänta. Schemat är sekundanpassat.

Vad är du orolig för?

– Att ugnar går sönder eller att någon snubblar med ett fat och det försvinner hundra portioner. Mardrömmen är att folk blir matförgiftade, men det har aldrig hänt.

Det kommer runt 1 400 gäster, varav många kända namn. Men Fredrik vet vem han tycker det är roligast att laga middag till.

– Kungen, jag gillar honom och har lagat mat till honom ett par gånger förut.

Det brukar bli ett stort nummer av gästernas festblåsor. Vad ska du ha på dig?

– En snygg kockrock. Jag ska jobba och inte gå på kalas.

För dem som kommer att sitta hemma och följa festligheterna tipsar han om följande tv-snacks:

– Rostat bröd med löjrom, crème fraîche, rödlök och lite svartpeppar. Till det ska man självklart dricka champagne.

Fredrik Björlin tycker att uppdraget är en stor ära. ”Det är en så känd middag. Det är inte bara vi i Sverige som tycker att det är häftigt.”

Fakta

Tog OS-guld i matlagning

Namn: Fredrik Björlin.

Ålder: 32 år.

Bor: I Finnboda i Nacka.

Familj: Fru och barn.

Jobbar: Som kökschef på konsthallen Artipelag.

Framgångar: Tog OS-guld när han var lagkapten för svenska kocklandslaget i fjol, har också fått silver och brons. Stod för Nobelmenyn 2007 med kocklandslaget.