Han forskar på Bingolotto

Alexander Williamson har en mängd Bingolotto-memorabilia i sitt hem, som maskotarna Bingo Berra och Bingo Lotta.
Alexander Williamson har en mängd Bingolotto-memorabilia i sitt hem, som maskotarna Bingo Berra och Bingo Lotta.
Bingolottoentusiasten Alexander Williamson blev portad från Kungliga biblioteket, hans forskning ansågs inte vara ­seriös nog.

Men nu har TV4 och Bingolotto lovat hjälpa honom med de sista ­pusselbitarna.

Huddingebon Alexander Williamson har de senaste åren lagt ner mycket tid på att kartlägga Bingo­l­ottos historia.

Han har suttit på Kungliga biblio­teket där i princip allt som sänds på svensk tv finns arkiverat och gått igenom program för program. Men för ett par veckor ­sedan kom biblioteket fram till att hans arbete inte var seriös forskning och portade honom.

– Det var irriterande, det hade gått bra i flera månader, ­säger Alexander Williamson.

Han kontaktade då Aftonbladet och har sedan dess fått en hel del uppmärksamhet i olika medier.

– Jag kan bara beklaga att det har blivit som det har blivit. Men det är bra att det verkar ha löst sig för honom med TV4 och Bingo­lotto, säger Håkan Adenkrantz, chef för audiovisuella avdelningen på Kungliga biblioteket.

För att få ett konto på biblioteket krävs enligt deras hemsida att man antingen studerar, är författare eller journalist eller att man gör research för konstnärlig verksamhet. Men Alexander tycker inte att de reglerna följs.

– En gång hade någon i personalen med sig sin 9-årige son och lät honom titta på barnprogram. Jag undrar vad det är för forskning egentligen?

Intresset för Bingolotto började när Alexander som barn varje lördag spelade tillsammans med familjen. Senare började han göra power point-presentationer efter varje avsnitt. Intresset blev större och han har samlat all sin forskning på egna sajten bingolottowiki.se.

I dag går programmet på söndagkvällar och har runt 200 000 tittare. Den forne programledaren Leif ”Loket” Olsson är Alexanders storfavorit.

– De andra programledarna har övat i timmar inför varje program. Men Loket hade inga manuskort, det blir mer spontant och känns mer naturligt så.

Alexander saknar fortfarande information från ett par avsnitt, men efter artikeln i Aftonbladet har TV4 och Bingolotto lovat att hjälpa till med hans forskning.

Fakta

Högsta vinsten delades ut 1992

Bingolotto ägs av företaget Folkspel som i sin tur ägs av en rad organisationer.

Programmet bidrar med runt 200 miljoner kronor till idrottsrörelsen varje år.

Högsta vinsten i programmets historia delades ut 1992 och låg på 31,5 miljoner kronor.

Källa: bingolottowiki.se