Han gav rånaren en karatespark

Abraham Malki, 19, sparkade rånaren som beväpnat sig med ett samurajsvärd. ”Som målvakt är jag van vid att hoppa upp högt”, säger han,
Abraham Malki, 19, sparkade rånaren som beväpnat sig med ett samurajsvärd. ”Som målvakt är jag van vid att hoppa upp högt”, säger han,
Rånaren var beväpnad med ett samurajsvärd när han kom in i butiken i Västertorp.

Men fotbollstalangen Abraham Malki, 19, tvingade honom på flykt.

– Jag hoppade upp och gav honom en karatespark, säger han.

Det var vid 22-tiden den 10 februari som rånaren slog till mot videobutiken Direkten på Störtloppsvägen.

Abraham Malki, 19, som ibland jobbar extra i butiken, befann sig vid filmerna bakom godishyllan när han hörde en kvinna skrika på hjälp vid entrén.

När han rusade dit var kvinnan redan på väg ut genom dörren. I nästa ögonblick upptäckte han en man med rånarluva som lutade sig mot kassan och försökte få tag i något. ”Vad gör du?” skrek Abraham till gärningsmannen.

– När han vände sig om hoppade jag upp och sparkade honom rakt i bröstet, berättar Abraham, som är lovande fotbollsmålvakt i Assyriska Botkyrka FF.

I samband med hoppet ramlade han själv bakåt mot kexchokladhyllan – och det var då han lade märke till att mannen hade ett samurajsvärd i handen.

– Jag tänkte: ”Oj, nu har jag retat upp honom, nu kan det gälla liv eller död”, berättar Abraham, som fick tag på en sopborste som han slog till rånaren med.

Det fick gärningsmannen att ge upp och lämna butiken.

– Han verkade chockad över att stöta på motstånd. ”Jag ska döda dig” sa han när han gick, säger Abraham Malki som beskriver den misstänkte som kraftigt byggd och 1,90 lång.

Ett stort pådrag med ett tiotal poliser larmades ut, patrullerna sökte med hundar och knackade dörr i grannhusen. Men utan resultat.

– Ingen hade sett en man med samurajsvärd, säger Sara Stening Bygdeman, förundersökningsledare vid Söderortspolisen.

Gärningsmannen hade handskar på sig, och polisen bedömde att det inte var lönt att genomföra en teknisk undersökning i butiken.

– Eftersom det inte fanns något att gå vidare med tog jag ett snabbt beslut om att lägga ner förundersökningen. Men vi är naturligtvis fortfarande intresserade av tips, säger Sara Stening Bygdeman.

En snabb sökning på internet visar att rån med samurajsvärd inte är helt ovanligt.

Hur kan det komma sig?

– Det handlar nog mest om att man tar det man har. Samurajsvärd var ju ganska inne som souvenir på 80-talet, och man kanske har ett hängande hemma på väggen.

Hur mycket våld får man använda om man ingriper vid ett pågående rån?

– Du får använda det våld som behövs för att avvärja ett angrepp. Det kan vara motiverat att sparka någon, men bara under tiden angreppet pågår. Man får inte använda våld för att hämnas, säger Anders Carlsäter, tillförordnad närpolischef i Skärholmen.

Han verkade chockad över att stöta på motstånd.abraham malki

Fakta

Många butiksrån

Källa: Brå