Han ger nynazisterna mothugg

Nynazister smutskastar honom på nätet. Men komikern Aron Flam svarar med moteld i showen ”En svenskfientlig afton”.

Om han får säga det själv är den det bästa som gjorts i humorsverige.

– Jag är jude. Jag vet vad ni tänker. Stor kuk och rytmen i blodet, säger Aron Flam allvarligt.

Den meningen har nästan hundraprocentig skrattutdelning när han kör den för publik, en publik som oftast består av ”killar mellan 16 och 25 som röstar på Piratpartiet”.

– Jag tror att komiker måste vara fula för att bli riktigt framgångsrika. Jag är nästan för snygg. Alltså, jag är inte snygg, men jag är för snygg för att vara komiker. Johan Glans har det ultimata komikerutseendet, han ser ut som en utsmetad deg i ansiktet. Hans publik består nästan bara av kvinnor.

Efter sju år som komiker har han stött på en och annan svårjobbad publik. Värst gick det för ett par år sedan, när Aron och hans komikerkollega Jonatan Unge var bokade till ett gig med publik som visade sig vara från Svenska kyrkan.

– Jag drog ett par Fritzel-skämt, och några om att döda Jesus. ­Jonatan sa att alla i rummet var antisemiter. Det var ingen som skrattade. De hade väl ingen humor.

Att Aron är jude har fått nazistsajterna att se rött. På nätet beskriver anonyma nazister honom som både äcklig och sinnessjuk.

– Det vore värre om jag inte ­retade upp dem. Då hade jag ju gjort något fel.

Att bli komiker var att göra en klassresa neråt menar han, och han tror att det var slumpen som gjorde att han hamnade där. Hans psykoanalytiker menar å andra ­sidan att karriärvalet föll sig ­naturligt.

– Jag är väl lagom narcissistiskt störd, har messiaskomplex och eggas av folks dåliga bemötande, säger han med en axelryckning.

Efter att SVT, Kanal 5 och TV3 nobbat att sända ”En svenskfientlig afton” bestämde han sig för att lägga ut den för streaming på nätet.

Att SVT skulle tacka nej till showen var ingen överraskning, säger Aron – han och hans humor är för politisk.

– I EU-valet röstade jag på Piratpartiet. Frihetlig anarkism, jag gillar det. I landstingsvalet kommer jag att rösta på vänstern för att jävlas med Filippa Reinfeldt, säger han.

– Det sorgliga med att ingen tog in ”En svenskfientlig afton” är att det är det bästa som någonsin gjorts i humorsverige. Det betyder i och för sig inte att det är bra. Men det är som jag skulle säga till nazisterna: nej, demokrati är inte ett felfritt system, men det är jävligt mycket bättre än vad ni har att komma med.

”Jag har sett sex säsonger av Americas Next Top Model så jag vet hur man poserar framför en kamera”, säger Aron Flam.

Jag är väl lagom narcissistiskt störd, har messiaskomplex och eggas av folks dåliga bemötande.

Fakta

Aron Flam vill ha skyskrapor överallt

Namn: Aron Flam.

Bor: Vasastan.

Aktuell med: Showen ”En svenskfientlig afton” som går att streama på Vimeo. Nästa liveframträdande är på Fotografiska den 6 juni.

Om bostadsbristen i Stockholm: ”Jag vill ha skyskrapor överallt, skyskrapor staplade på varandra! Allas utsikt ska förstöras, parkerna ska skövlas och alla ska ha ett hem. Jag vill bo i en storstad, det är ju därför jag bor här.”