”Han gjorde allt rätt”

Maki Uwimana tvekade inte att ta upp jakten på den påverkade föraren. ”Om jag hade vaknat upp dagen efter och läst om en olycka så hade det inte känts bra.”
Maki Uwimana tvekade inte att ta upp jakten på den påverkade föraren. ”Om jag hade vaknat upp dagen efter och läst om en olycka så hade det inte känts bra.”
När Maki Uwimana förstod att han precis hade blivit omkörd av en berusad förare tog han upp jakten på bilen.

Hans insats gjorde att polisen till slut kunde gripa den rattfulla mannen.

– Det var fantastiskt bra gjort, säger närpolischefen Jonny Petersson.

Förra torsdagen på Skärholmsvägen, i höjd med Bredäng, blev Maki Uwimana plötsligt omkörd av en bil på ett väldigt vårdslöst sätt.

– Han var nära att köra på mig. Om jag inte hade bromsat så hade det smällt, säger han.

Mannen i bilen körde i sicksack mellan filerna, bromsade hastigt och tryckte gasen i botten på låg växel. Maki förstod direkt att någonting var fel och körde upp bredvid för att se vem det var som körde. Där inne satt två män som verkade uppenbart påverkade.

Han bestämde sig för att följa efter, samtidigt som han ringde 112 och antecknade registreringsnumret.

Nu började en intensiv biljakt. I en korsning hann föraren precis köra förbi ett trafikljus innan det slog om till rött. Då tog Maki i stället en alternativ väg, genom ett bostadskvarter, för att sedan återigen komma i kapp bilen på Skärholmsvägen.

Han följde efter hela vägen till Skärholmen centrum. Destinationen var Systembolaget.

Vid parkeringen dök polisen upp.

– Männen kunde inte ens stå rakt. Jag förstår inte hur någon kan sätta sig i bilen och köra när man har druckit så mycket.

Föraren greps misstänkt för att ha kört bil påverkad av både alkohol och narkotika.

Makis insats hyllas nu av Skärholmspolisen.

– Det han gjorde var oerhört bra. Han har gjort allt rätt. Så skulle jag önska att fler agerade, säger Jonny Petersson.

Han berättar att det är ovanligt med den här typen av ingripande. Många som ringer uppger färgen på den misstänkta bilen eller i bästa fall registreringsnumret. Men om man inte följer efter tills polisen tar över är det oftast väldigt svårt för att hitta fordonet.

– Sedan ska man naturligtvis inte utsätta sig själv för någon trafikfara, säger Jonny Petersson.

Om polisen kommer fram till en stillastående bil med flera personer i, är det nästan omöjligt att styrka vem som har kört bilen. Ofta skyller man på varandra eller säger att föraren inte längre är kvar på platsen.

– Då är det en oerhörd hjälp om vi kan få hjälp att peka ut den som körde, säger Jonny Petersson.

Maki Uwimana är själv nöjd med sin insats.

– Det kändes skönt efteråt. Om jag hade vaknat upp dagen efter och läst om en olycka så hade det inte känts bra, säger han.

Fakta

Drograttfylla blir allt vanligare

I region Stockholm anmäldes 189 fall av rattfylla under februari månad. Rattfylla under påverkan av narkotika anmäldes 255 gånger.

På ett år har antalet fall av rattonykterhet där föraren är påverkad av alkohol minskat med fyra procent. Antalet där föraren är påverkad av narkotika har däremot ökat med tio procent.

Källa: Brå