ANNONS

Han gör Stockholm till en magisk plats

Martin Olczak har skrivit både för DN och SvD, men det var inte riktigt hans grej. "Jag vill ju hitta på" säger han med ett leende.
Martin Olczak har skrivit både för DN och SvD, men det var inte riktigt hans grej. "Jag vill ju hitta på" säger han med ett leende.
Kartmonster
Här utspelar sig Jacks magiska äventyr.
Tänk om varulvar, vampyrer och vålnader plötsligt skulle dyka upp i stan? Det är precis det som händer i den historiska äventyrsserien om tioårige Jack.
Årstabon och författaren Martin Olczak tar med sina läsare på svindlande äventyr i Globen, Gamla stan och Kaknästornet.
Men till vardags rör han sig sällan norr om Årstaviken.
ANNONS

– Jag får torgskräck om jag ska någon annanstans. Bara att ta sig till Södermalm har blivit ett projekt. Dagis, skola, vår ateljé och allt finns ju här, säger Martin Olczak.

Han har bott i Årsta i 20 år. Allt sedan familjen vuxit har de flyttat till större, men hållit sig inom de närmaste kvarteren.

– Jag vill bo nära Årstaskogen och Palmyra kebab. Nu bor vi åtta minuter därifrån. Jag har med mig en kylväska som håller värmen, så att maten inte hinner kallna på vägen hem, berättar Marin Olczak.

Men i böckerna om Jack rör han sig över hela stan. Tillsammans med hustrun och illustratören Anna Sandler är han nu inne på den tredje serien om den tioårige pojken Jack. Jättar vid Kaknästornet kommer ut i november.

Vi träffas vid biblioteket vid Årsta torg. En skolklass med barn väller ut ur byggnaden, förmodligen är flera av dem hans läsare. Böckerna om Jack ha gjort dundersuccé hos barn i lågstadieåldern. De fungerar både som högläsningsböcker och att läsa själv.

Martin Olczak och Anna Sandler, som tidigare gjort böckerna om Megakillen, hade drömt om att skriva fantasyböcker i över tio år innan det blev verklighet.

– Vi promenerade genom Gamla stan när jag såg framför mig hur det dök upp troll mellan husen. Plötsligt föll allt på palts. Jag vill blanda gammal folktro med verkligheten och staden som den är nu. Det är då det uppstår magi.

Jack är en föräldralös pojke som bor hos sin moster som har en brödrostfabrik i Gamla stan. Men det visar sig att hans föräldrar inte alls är döda utan har förvandlats till varulvar. Och Jack som är trollkunnig förvandlar dem till människor igen.

I den tredje serien som håller på att släppas nu har Jack fått en bäst kompis: Wanda. Han tar med henne hem, men det är lite jobbigt när det plötsligt dyker upp en småpyssling vid kaffebryggaren. Så försvinner Wanda spårlöst en dag. Kan det vara en vampyr som har tagit henne?

ANNONS

Alla böcker har titlar med en geografisk plats i Stockholm; som Globen, Vasaskeppet eller Kaknästornet.

Stadsbiblioteket har ordnat stadsvandringar i Jacks fotspår. Men barn har även gett sig ut på egna jakter som Martin Olczak inte riktigt räknat med.

– Flera barn har hört av sig efter att de tagit sig till Storkyrkan för att leta efter en speciell gravsten som är med i en bok. Jag är väldigt noga med att allt ska vara rätt och stämma ner på gatstensnivå, men det där namnet hittade jag på. Det ångrar jag nu, men det var precis början och jag hade ingen aning om att det skulle bli så här stort.

Fakta

Skriver även filmmanus

Namn: Martin Olczak
Bor: Årsta. Uppväxt i Bagarmossen
Familj: Hustrun Anna Sandler, som illustrerar böckerna, och två barn.
Gör: Författare. Skriver äventyrsböckerna om Jack som blivit en succé. Har även skrivit böckerna om Megakillen och Höjdarna. Skriver dessutom filmmanus, senast till Upp i det blå, som nyligen hade premiär.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.