ANNONS

Han har sålt för 202 miljoner

”Jag får ibland frågan hur jag gör – men jag vet inte. Det är bara att grotta och jobba. Jag triggas av att jämföra mig med andra och vill vara bäst på kontoret, i kedjan, säger Anders Ångström.
”Jag får ibland frågan hur jag gör – men jag vet inte. Det är bara att grotta och jobba. Jag triggas av att jämföra mig med andra och vill vara bäst på kontoret, i kedjan, säger Anders Ångström.
De 20 bästsäljande mäklarna i söderort har hittills i år sålt bostäder för sammanlagt 2,9 miljarder.

Listan toppas av Anders Ångström med försäljningar på drygt 200 miljoner.
ANNONS

Den glödheta bostadsmarknaden får mäklarbranschen att skära guld. De 20 fastighetsmäklare som sålt bostäder för högst belopp i söderort i år har sålt för sammanlagt 2,9 miljarder kronor.

Internettjänsten Hitta mäklare har för Lokaltidningen Mitt i:s räkning ställt samman mäklartopplistan. Beloppen bygger på en summering av utropspriserna i mäklarnas annonser under perioden 1 januari 2015 till den 25 augusti 2015.

Den mäklare som har sålt för störst belopp under denna period är Anders Ångström vid Svensk fastighetsförmedling. Han har sålt för 202 miljoner. Han tycker i och för sig inte att den totala köpeskillingen är det bästa sättet att jämföra på – internt tittar man mer på arvodet som mäklaren drar in till mäklarbolaget eller antal objekt.

Men hur man än vrider och vänder på det – visst går det bra, måste han medge.

– Jag säljer många lägenheter varje månad, väldigt mycket i ­Aspudden eftersom vi har kontoret här. Det är populära kvarter och höga priser, men det är ju inga lyxobjekt. Jag har många återkommande kunder, som man får om man har ett gott renommé.

Han har helt provisionsbaserad lön, men hur mycket han tjänar vill han inte avslöja.

– Man kan säga att jag tjänar tillräckligt och mer därtill. Jag är nöjd.

Anders Ångström har jobbat som mäklare i tolv år, och konstaterar att värdeutvecklingen varit stark. De senaste två åren har utbudet varit extremt lågt, vilket pressat upp priserna.

Men han har också varit med om skralare tider. Under 2008–2009 gick luften helt ur marknaden och det talades om spökvisningar.

ANNONS

– Ingen ville köpa, alla var rädda. Men när vi kunde identifiera en generell nedgång i Stockholm på 20 procent och säljarna insåg att det var där det låg nu – då trummade det igång igen. Och vårt område återhämtade sig snabbade än Södermalm.

Mäklaren Niklas Talvitie i Liljeholmen, som ligger tvåa på topplistan med försäljningar för 198 miljoner i söderort, kom själv in i branschen under finanskrisen. I dag beskrivs han av flera medier som den som sannolikt drog in mest pengar till sin arbetsgivare Notar under förra året.

– Adrenalinkicken är att få själva uppdraget – att säljaren väljer mig. Jag minns första gången jag skulle göra min första affär, jag kände mig som King Kong.

De åtta övriga mäklarna på topp-tio listan har sålt för mellan 174 och 142 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.