ANNONS

Han har skapat historia

Så här tror Rolf Lindberg att slottet har sett ut. Historieexperten Bo Eriksson ger tummen upp och säger att det med stor sannlikhet kan ha sett ut så här.
Så här tror Rolf Lindberg att slottet har sett ut. Historieexperten Bo Eriksson ger tummen upp och säger att det med stor sannlikhet kan ha sett ut så här.
I dag finns bara ruiner på platsen.
I dag finns bara ruiner på platsen.
Rolf Lindberg har försökt vrida tillbaka tiden.

Med hjälp av en animation har han återskapat en bild av hur Lindholmens slott kan ha sett ut en gång i tiden.
ANNONS

Har du någon gång gått förbi slottsruinerna i Lindholmen och undrat hur slottet sett ut en gång i tiden?

Det har Lindholmenbon Rolf Lindberg gjort.

– När jag såg ruinen blev jag intresserad av att veta vad som funnits där, nu är det ju bara en gräskulle kvar, säger han.

Under arbetet med dataanimation utgick Rolf Lindberg från en målad bild som finns bevarad från tiden då slottet ännu stod ståtligt och grant.

– Jag tror att det bör ha sett ut så som jag gjort i filmen. Stenarna som använts till fasaden i animationen är realistiskt gjorda utifrån de stenar som idag utgör grunden för ladan på Lindholmens gård, säger han.

Animationen är ungefär en minut lång och finns att se på mitti.se/vallentuna. För Rolf tog det ungefär ett par veckor för att få animationen färdig.

– Jag har hållit på med animation hela mitt yrkesverksamma liv. Nu är jag pensionär och behövde ha något att göra.

Mitt i visade animationen för Bo Eriksson, filsofie doktor i historia vid Stockholms universitet och även han Vallentunabo, för att få ett expertutlåtande om rekonstruktionen.

– Jag har inga större invändningar faktiskt. Den följer, efter vad jag kan bedöma, bilden av Lindholmen som finns i Suecia antiqua et hodierna, en samling med koppargravyrer över stormaktstidens Sverige, säger han.

ANNONS

Möjligen kan man kritisera förlagan till Suecia antiqua et hodierna, säger Bo. Han menar att man avsiktligen förstorade upp byggnader och gjorde dem mer praktfulla än vad de var i verkligheten.

– Det var ett sätt att sprida bilden av Sverige som en militär och adlig stormakt, säger Bo Eriksson och lägger till att han tycker att det är roligt att man lägger tid och resurser åt att försöka rekonstruera hur det sett ut förr.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.