Skickade vykort från hela världen – utan att lämna landet

Från 190 länder har Anders Granberg skickat vykort till sig själv.
Från 190 länder har Anders Granberg skickat vykort till sig själv.
Anders Granberg.
Anders Granberg.
I 20-år har Anders Granberg skickat vykort från världens alla hörn - utan att ha lämnat landet. Nu ställs projektet ut på museum.

”Ut och res med dig” var uppmaningen som konstnären Anders Granberg från Pungpinan möttes av när han refuserades att ställa ut hos gallerister. Det var då han fick en idé som skulle utvecklas till ett tjugo års långt projekt.

– Jag tänkte att vilken konstnär har råd med det. Så i stället skapande Jag ett alter ego som kunde resa åt mig, A.Granberg, säger Anders Granberg.

Han började kontakta svenska ambassader, museum, konstskolor, tidningsredaktioner i världens alla hörn, med förfrågan om de kunde hjälpa honom med hans konstprojekt ”Allt förlöper fint”. De som tackade ja skickade han ett egentillverkat vykort till, undertecknat från sig själv, som personerna sedan skickade tillbaka med lokala frimärken.

– Det jag mest slogs av var hur otroligt hjälpsamma folk är. Jag har så många svar från folk som inte förstår mitt projekt men som velat hjälpa mig ändå, säger han.

Konstprojektet som heter har pågått sedan 1996 och finns nu i en utställning på postmuseet. I utställningen finns också den tjugo års lång mejl- och faxkonversationer som Anders har haft med de inblandade personerna från världens alla länder.

Vykorten är skickade från 190 länder inom FN:s medlemsstater. Men fem länder gick inte att skicka till eftersom postgången där inte fungerade.

– Tanken var första att skicka till varenda liten ö i hela världen. Men det är intressant hur mycket det säger om de länder som inte kan göra något så enkelt som skicka ett vykort, säger Anders Granberg.