Han har sökt jobb i sju år

Arbetslösheten stiger i hela landet liksom i Sollentuna.

– Det känns helt hopplöst, säger Steve Dahlfors, 47, som har varit arbetslös i sju år.

Steve Dahlfors har bott i Sollentuna i trettio år. Det var flera år sedan han hade ett betalt kontorsarbete. Senast på Sveriges ornitologiska förening.

– Man blir väldigt trött av att vara arbetslös, säger han.

Sedan tre år tillbaka har Steve Dahlfors varit en del i regering- ens arbetsmarknadsåtgärd fas 3. Det betyder att den som varit utan arbete och har ersättning från a-kassan är tvungen att vara på en arbetsplats utan lön för att få behålla sin ersättning.

Arbetsgivaren får betalt av arbetsförmedlingen och den arbetssökande måste samtidigt söka nya jobb. Men Steve Dahlfors är kritisk mot systemet.

– Många som man jobbar för utnyttjar oss som gratis arbetskraft, säger han, och tillägger att många som han känner har fått slita hårt och arbetet har sällan lett till anställning.

Arbetsförmedlingens färska prognos för arbetslösheten inför det kommande året presenterades förra veckan. Det ser dystert ut. Under hösten har allt fler varslats och arbetslösheten i hela riket förväntas öka från 7,8 procent till 8,4 procent.

I Sollentuna ligger arbetslösheten på lite över fem procent. Och ungdomsarbetslösheten är desto högre. På ett år han den ökat från tio till 11,3 procent.

Nu arbetar Steve Dahlfors i Danderyd fram till sommaren och tycker att hans chef är seriös, men någon fast anställning vågar han inte hoppas på.

– Det är klart att hoppet från fas 3 till en anställning är väldigt stort. Det kan inte vara roligt för en arbetsgivare att börja betala en lön. Det är enklare att ta en ny arbetssökande i fas 3, säger han.

Inför jultiden känns det givetvis också extra jobbigt att vara arbetslös.

– Vad ska jag köpa presenter för? Det är precis så man klarar sig att gå runt, säger Steve Dahlfors.

Fakta

Hög arbetslöshet

5,5 procent är arbetssökande i Sollentuna.

Totalt är 7,8 procent arbetslösa i Sverige.

I Sollentuna ligger ungdomsarbetslösheten på 11,3 procent.

Totalt är 18,6 procent av Sveriges ungdomar arbetslösa.

Källa: Arbetsförmedlingen