ANNONS

Han heter Anakin Skywalker

Jani har samlat autografer från alla skådespelare från Star Wars som han har träffat.
Jani har samlat autografer från alla skådespelare från Star Wars som han har träffat.
Star Wars-hajpen har vuxit under året. Snart är det dags för världs­premiär av nya filmen.

– Självklart ska jag se den, säger Jani Rikhard Anakin Skywalker Saarenpää som har varit ett fan sedan barnsben.
ANNONS

Redan när han var 6 år började intresset att ta fart, och sedan dess har han sett filmerna fler gånger än han kommer ihåg.

– När jag såg första filmen så fastnade jag. Men det är bara de tre första filmerna som gäller. Jag, och många andra inbitna fans, anser att de är originalen. Det nya är bra också, men det är inte riktigt samma sak, säger Jani, 38.

Tre till fyra gånger om året åker han runt på olika Sci-fi mässor i Sverige och samlar autografer från skådespelarna i Star Wars.

– Favoriten är såklart den från Mark Hamill, som spelar Luke Skywalker i filmerna. Den fick jag när jag träffade honom på en mässa i London 2005, och autografen som han skrev på min rygg har jag tatuerat in. Det var verkligen en barndomsdröm att få träffa honom.

För ungefär fem år sedan bestämde han sig för att byta namn, till Anakin Skywalker, efter favoritkaraktären i filmerna. Från början var det bara en rolig grej, han trodde inte att det skulle gå igenom när han ansökte.

– Men det gjorde det. Så nu står det Anakin Skywalker i mitt pass. De flesta brukar säga att det är lite larvigt, eller tycka att det är nördvarning, skrattar han.

Jani, som nyligen flyttade från Hasselbacken i Väsby till Sollentuna, är inte ensam i norrort om att ha inspirerats av Star Wars vid namnval. Med en snabb sökning i folkbokföringen hittar vi tre till Anakin och ytterligare en Skywalker. I hela länet finns det sex Yoda.

Det var tio år sedan senaste Star Wars-filmen hade premiär. Den 16 december är det dags igen. Då är det världspremiär för ”Star Wars: The force awakens”. Förra veckan släpptes biljetterna.

Jani tänker se den på bio. Men förväntningarna är inte skyhöga.

ANNONS

– Jag tror att den är bra, men för en lite yngre publik. Eftersom George Lucas har sålt rättigheterna till Disney så tror jag att det kan bli rätt bra effekter och en bra filmupplevelse.

Jani har även medverkat i fanfilmen ”Threads of Destiny”, som statist. Filmen började produceras av fans i Sverige 2005, och var klar 2014. Just nu har filmen ungefär sju miljoner visningar på Youtube.

– Jag kan ju nästan filmerna utantill. Det har blivit ett lite överdrivet intresse kanske. Men jag tycker att filmerna har allt, hela konceptet. De är bäst helt enkelt.

På Lokaltidningen Mitt i:s test träffade Jani rätt på alla utom den sista. Testa dig själv!

tel

Fakta

1. Regissören George Lucas har också varit med och regisserat Indiana Jones. Sant eller falskt?

2. Stämmer det att Chewbaccas hemplanet är Kashyyk?

3. Ungefär hur gammal var Yoda när han dog?

4. Vad heter Jabba the Hutts husdjur?

5. På vilken planet befann sig Anakin och Obi-Wan ­under sin duell?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.