Han hjälper dig tjäna pengar

Appen där vem som helst kan tjäna pengar på att sälja sina mobilfoton sprids som en löpeld över världen.

Bakom succén står 26-årige David Los från Salem. Nu sprutar riskkapitalister in miljoner i företaget.

Appen Foap är bara ett halvår gammal, men har redan fått uppmärksamhet i internationell media som CNN och BBC. Bakom företaget står IT-entreprenören David Los och hans medgrundare Alexandra Bylund, båda med bakgrund inom resebranschen.

David har tidigare skapat en app som hjälper resenärer att ta reda på vilka som ska till samma resmål som de själva. Alexandra jobbade för Solresor.

– De köpte dagligen bilder från stora bildbanker. Men det handlar ofta om stylade bilder. Men företag vill ha lokala, naturliga bilder och i dag tar folk väldigt bra bilder, säger David Los.

Därför bestämde de sig för att starta appen Foap där den som har en smartphone kan ladda upp sina bilder. Enligt David Los strömmar det nu in tusentals till tiotusentals bilder varje dag.

De bilder som Foap godkänner går ut till försäljning. En bild kostar 10 dollar att köpa. Vid försäljning går 5 dollar till den som tagit bilden och 5 till Foap. Men det finns ingen gräns för hur många gånger en bild kan säljas. Företagets mål är att bli världens största marknadsplats för bilder tagna med mobilen.

– Vi har 150 000 nedladdningar av appen och det ökar hela tiden, säger han.

I dag inriktar sig företaget främst på att sälja bilder för marknadsföring och reklam.

– Företag som vill ha bilder ska också kunna lägga in uppdrag för användarna av Foap, säger han.

Även bilder från nyhetshändelser och sportevenemang kommer in.

Hur håller ni koll på att användarna inte blir för närgångna vid olyckor eller förföljer exempelvis Zlatan?

– Vi har skapat en plattform och det är upp till fotografen. Men vi uppmanar användarna att ha tillstånd från personen de fotograferar.

Numera sitter David Los i ständiga möten, företag från hela världen som hör av sig för partnerskap. De har också blivit erbjudna att sälja företaget. Men någon försäljning är inte på gång i nuläget.

– Vi har mycket kvar att ge. Just nu händer mycket och vi försöker springa så fort vi kan.