Han hjälpte hundratals barn

Godis som mellanmål, brist på tandvård och fattigdom gör att barnen i Kambodja har akut dåliga tänder.

Tandläkaren Joakim Skott bytte Rålambsvägen mot tuffare utmaningar i staden Kampong Cham och gjorde en insats som satte spår.

Att komma ut i världen, hjälpa till och göra skillnad. Det var anledningarna till varför tandläkaren Joakim Skott under tre veckor i november hamnade i Kambodja.

Tillsammans med tandläkarkollegan Pia Lif-Bimer och tandsköterskan Pia Dahlberg från Narkoskliniken på Kungsholmen tog de sitt pick och pack och landade i Kambodja början av november förra året.

Då hade Ola Nilsson, som leder hjälporganisationen Bike4Cambodia, just lagt sista handen vid den splitternya tandläkarkliniken i området.

Utrustningen till kliniken hade skänkts av tandläkaren Karin Nilsson, och när branschtidningen Tandläkaren uppmärksammade projektet nappade Joakim.

– Jag läste artikeln och med lite lyckliga omständigheter lyckades jag snoka rätt på de ansvariga bakom projektet i precis rätt tid, berättar han.

Väl på plats var det mycket jobb. Runt 500 barn, mellan 6 och 15 år, går på den intilliggande skolan – och för den absoluta majoriteten var tandläkare ett helt nytt begrepp.

– Det var bara tre av barnen som tidigare hade varit på ett tandläkarbesök, säger Joakim och berättar att den svenska traditionen av ett klistermärke efter undersökningen numer är lika självklar i där som i Stockholm.

– Sådana där tatueringar som gnuggas mot huden var omåttligt populära, säger han och skrattar.

Många av barnen i Kambodja har väldigt dåliga tänder, vilket beror på en hög konsumtion av socker.

– Man äter väldigt mycket sockerbaserad mat och lärarnas fruar säljer godis som mellanmål för att dryga ut den dåliga lärarlönen. Vi ägnade oss nästan bara år akuttandvård och tog bort tänder, säger Joakim Skott.

Planen är att åka ner igen under 2013. Mötet med barnen och den Kambodjanska kulturen har så att säga gett blodad tand.

– Jag tror att alla som åker i väg på en biståndsresa upplever att vi har rätt så futtiga problem i Sverige, jämfört med övriga världen. Det är utvecklande för personligheten.