Han kämpar för sitt livsverk

Bengt Rydén riskerar att få se sitt livsverk, kulturhuset Walla Scen, att gå upp i rök.

Det finns inte längre några pengar till hyran – och om två år ska allt rivas för att ge plats åt hyresrätter.

Bengt Rydén driver tillsammans med sin flickvän det lilla kulturhuset Walla Scen vid Valla torg i Årsta. Här har man bland annat visat konst, spelat teater och ordnat konserter. Men om två år ska byggnaden rivas – och nu finns inte längre några pengar till hyran som kan hålla verksamheten igång till dess.

– Folk är jätteledsna och besvikna på att lokalen kan stå tom, säger han.

Bengt har själv betalat över 1,2 miljoner kronor för att allt ska gå runt. Men hans datorfirma, som bekostat kulturhuset, har nu gått i konkurs.

– Klockan sex på kvällen efter att man druckit två starköl så känner man fortfarande hopp, men när man vaknar på morgonen känns det inte lika positivt.

Han har föreslagit för Stockholmshem, som äger lokalen, att förhandla ner hyran för de kommande två åren. Det gick bostadsföretaget inte med på.

Inte heller kan Bengt Rydén få ett sponsringsavtal. I alla fall inte nu, enligt Olle Torefeldt, som är informationschef på Stockholmshem.

– När det gäller sponsring vi gör till olika verksamheter i lokaler med rivningskontrakt så bygger det ofta på att man vill stötta verksamheten fram tills rivning. Och då är det ofta en förutsättning att det inte finns några andra hyresintressenter, säger Olle Torefeldt.

– Statusen nu är att det finns en hyresintressent som kan tänka sig att hyra lokalen. Därför är ett sponsringsavtal inte aktuellt. Men det finns ännu inget färdigt avtal.

Men den eventuella hyresgästen kan göra det omöjligt för Walla Scen att fortsätta med verksamheten.

– Nu har de föreslagit att en fotograf ska få komma hit och dela på lokalen med oss, men då vill hon riva ut allt som vi byggt upp. Och vad ska vi då göra här? frågar sig Bengt Rydén.

Olle Torefeldt berättar att man vid Valla torg i stället kommer att bygga 300 lägenheter och lokaler för närservice. Det finns också planer på butiker och fik.

Skådespelerskan Lena Endre har tidigare medverkat i föreställningen Walla Revy på Walla Scen. Hon tycker att det är viktigt att små kulturverksamheter får vara kvar.

– Det är otroligt viktigt, det får ju området att bli levande. I dag är det ju tyvärr så att det ska vara stora uppsättningar som man ska vallfärda till, men det är sådana här saker som gör att det blir mysigt att bo i en stadsdel, att det finns en lokal teater eller något liknande. Det skulle vara väldigt tråkigt om det lades ner, säger hon.

Aram Erik äger restaurangen Valla Torg bredvid kulturhuset. Han hoppas också på att Walla Scen får möjligheten att fortsätta hålla öppet.

– Det här är för jävligt. Det får inte hända. Bengt har kämpat som fan med det här och lagt ner mycket tid. Han är omtyckt av alla här på Valla Torg. Alla stammisar och folk som bor här vill att han ska vara kvar. Det skulle vara en stor förlust för oss om han försvann, säger han.

Tillsammans med sin flickvän driver Bengt Rydén det lilla kulturhuset Walla Scen på Valla Torg som nu hotas av nedläggning.

Fakta

Funnits i fem år

Kulturhuset Walla Scen har funnits på Valla torg sedan januari 2007.

I lokalerna finns 70 sittplatser och förutom teater- och musikverksamhet har lokalen också fungerat som galleri.

Genom åren har man arrangerat ett 20-tal konstutställ-ningar, ett 40-tal konserter samt performances. Källa: Walla Scen