Han kämpar för tyfonens offer

Jimmy Striger, 31, från Vendelsö har på två veckor samlat in 10 000-tals kronor till de drabbade på Filippinerna.

Hans mål är att samla in 100 000 – och bygga ett barnhem på plats.

Antalet döda efter supertyfonen Hayian i början av november tros vara runt 5 500 enligt officiella filippinska siffror. Över fyra miljoner har förlorat sina hem och totalt har över tio miljoner drabbats.

Även för många svenskar med anhöriga i landet har november varit omskakande.

31-årige Jimmy Strigers sambo, släkt och många av deras vänner är från Filippinerna.

Jimmy startade Facebookgrupperna ”Pray for Philippines” och ”Philippines needs you!”, mest för att folk skulle få visa medtanke, men det växte till något större.

– Folk ville börja samla in pengar via sidan, jag tyckte det var en bra idé och det har bara rullat på.

Som boxare på fritiden har han stort kontaktnät bland idrottsklubbar runtom i Stockholm och främst är det föreningar som hjälpt till med bidrag.

En boxare nämnde Jimmys insamling i ett tv-inslag. Under natten och morgonen därefter strömmade donationer in.

Jimmy Striger är noga med att säga att alla donationer går oavkortat till utsatta barn i de drabbade områdena. Tillsammans med ideella Sverigehjälpen och en ideell filippinsk organisation på plats samlar man nu in via sitt projekt ”Support the Philippines”.

– På knappt två veckor har jag fått in 10 000-tals kronor. Mitt mål är minst 100 000. Det här är bidrag som går direkt till att hjälpa barnen. Inget går till administration eller personal.

I mitten av januari åker han själv till Filippinerna. Målet är att hjälpa till att uppföra ett barnhem på ön Leyte där många drabbats.

– Jag försöker få företag och privatpersoner att sponsra och att få med fler volontärer som kan hjälpa till. För mig räcker det inte att skicka in en hundring, jag vill vara på plats.

Varför har din insamling fått sådant genomslag, tror du?

– Jag är öppen och ärlig med vad jag gör. Jag har vänner som drabbats direkt av katastrofen och jag vet hur läget är där. Filippinska regeringen gör alldeles för lite och det kommer vara kaotiskt i flera månader i området.

– Nu handlar det först om shelters, förnödenheter och sjukpersonal men snart kommer vi att behöva byggmaterial. Många barn som redan hade det eländigt innan tyfonen behöver all hjälp de kan få.

Vill du hjälpa till kan du gå in på sverigehjalpen.org.