ANNONS

Han kämpar mot krypen i Gallerian

Mats Göransson, driftansvarig vid Kista galleria, säger att arbetet mot kackerlackorna måste intensifieras.
Mats Göransson, driftansvarig vid Kista galleria, säger att arbetet mot kackerlackorna måste intensifieras.
Kista galleria har brottats med kackerlacksproblem länge.

Vid en livsmedelsinspektion för ett par veckor sedan hittades sju kackerlackor på ett kafé.

– Vi för ett krig, säger Mats Göransson, drift-ansvarig på Kista galleria.
ANNONS

Sju kackerlackor i sju fällor. Det var resultatet vid miljöförvaltningens senaste livsmedelsinspektion vid ett kafé i Kista galleria. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har problemen i gallerian pågått i ett par år och man blir inte av med dem.

– Vi kommer att ha ett möte med restauratörerna i veckan, vi måste intensifiera arbetet. Vi tar det här på största allvar, säger Mats Göransson, driftansvarig på Kista galleria.

Vi träffas vid restaurangtorget mitt i lunchrusningen. Ett myller av människor rör sig i gallerian, köar vid matdiskarna och bär brickor till borden.

– Alla trivs i Kista. Även kackerlackorna, säger Mats Göranson skämtsamt.

Kista galleria har dragits med kackerlackor i snart tre års tid.

– Vi lägger ett par hundra tusen om året på sanering. Får vi bort dem på ett ställe flyttar de till nästa. Det här är perfekt miljö för dem, det är varmt och finns god tillgång på föda, säger Mats Göransson.

Han är dock självkritisk när det gäller arbetet med att bekämpa skadedjuren.

– Vi hade kunnat göra det bättre, vi måste bli bättre på att kommunicera. Ett problem är att Anticimex jobbar på natten och vi är här på dagarna. Vi måste bli bättre på att prata med dem och även med restauratörerna. Vi måste lösa det här tillsammans, säger han.

Petrus Landin är livsmedelsinspektör och höll i den senaste inspektionen då sju kackerlackor hittades.

ANNONS

– Har man väl fått kackerlackor är det väldigt svårt att bli av med dem. I gallerian har de stora ytor att röra sig på, säger han.

Det finns tre saker man kan göra, enligt Petrus Landin.

– Det handlar dels om fällor, dels om gift och dels om renhållning. Kackerlackor rör sig inte i dagsljus, de springer omkring på nätterna. Därför är det viktigt att rengöra allt på morgonen när man kommer, säger han.

Det är tyska kackerlackor som finns i gallerian. De är 10 till 15 millimeter stora och mindre än de kackerlackor man kan se vid Medelhavet.

Kackerlackor kan sprida salmonella och de är därför viktiga att bekämpa.

– Kista galleria har ett bra saneringsarbete. Om vi inte tycker att de sköter sig kan vi ställa hårdare krav, till exempel göra uppföljningsinspektioner, säger Petrus Landin.

Fakta

Såg kackerlacka på kassadisken

Vid de 27 inspektioner som gjorts 2014 har kackerlackor rapporterats i två fall. Dels vid den senaste inspektionen då sju kackerlackor hittades på ett kafé. Dels i en butik där en död kackerlacka hittades intill frysboxen.

Ett klagomål har lämnats in till miljöförvaltningen då en gäst såg en levande kackerlacka på en kassadisk på en restaurang den 31 augusti i år.

Vid nio av inspektionerna saknades indikatorfällor, fällor utan gift men som visar om skadedjur finns. Källa: Miljöförvaltningen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.