Han kan efterträda Nygren

Schilling.
Schilling.
Peter Schilling (S) vill bygga i Kymlinge, satsa på skolan och slopa överskottskravet. Nästa vecka kan han väljas till Jonas Nygrens efterträdare, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Sundbyberg.

Peter Schilling är 47 år och bor i Brotorp. Han föreslås nu blir oppositionsråd för Socialdemokraterna efter Jonas Nygren.

Sportfrågan: hur känns det?

– Det är ju som att fråga en vasaloppsåkare som leder efter halva loppet. Men det känns väldigt bra.

Nämn två frågor du vill driva i Sundbyberg.

– Hastigheter för fordon i bostadsområden måste sänkas på flera gator, det kan inte vara 30-50 genom bostadsområden.

– Jämna ut spelplanen i skolan. Forskning visar att föräldrarnas utbildningsnivå påverkar resultaten i skolan. Man behöver satsa på läxhjälp och annat för barn som kommer från bakgrunder med låg utbildning.

Det politiska styrets krav på överskott med upp till 400 miljoner kronor om året är feltänkt, anser han.

– Det hade varit rätt om Sundbyberg haft stora banklån. Men kommunen är skuldfri och då är spara inte medicinen. Varför spara för sparandets skull?

Istället anser Schilling att slantarna behövs för skola, omsorg och aktiviteter för äldre, samt boenden för ensamkommande i kommunen, något Sundbyberg helt saknar. Kostsamma investeringar lönar sig i längden, anser han.

Kymlinge då?

– Jag tycker samma som Jonas (Nygren) i den frågan. Det går att bygga smart, och det är ingen som vill bygga i reservatet. Bygger man högre hus stoppar de partiklar och buller och gör reservatet mer tillgängligt och tyst. En annan fördel är att man kan öppna tunnelbanestationen.

Vilka partier vill du inte samarbeta med?

– Sverigedemokraterna, vi står för långt ifrån varandra.

32, 3 i senaste kommunvalet. Mål för 2018?

– 37 procent. Det kan gå.

Peter Schilling är idag ledamot i fullmäktige och kommunstyrelsen och var fram till maktskiftet ordförande i förskolenämnden.

På onsdag tas beslut.