Han köpte tv-spel som aldrig kom

När tv-spelet inte hade kommit efter fem dagar, började Fredrik Johnsson Göthe ana oråd. Efter tre veckor polisanmälde han bedrägeriet.
När tv-spelet inte hade kommit efter fem dagar, började Fredrik Johnsson Göthe ana oråd. Efter tre veckor polisanmälde han bedrägeriet.
Brommabon Fredrik Johnsson Göthe är en av dem som blåstes på pengar av den nyss dömda bedragarligan som lurade folk på Blocket.

Sammanlagt blåstes 256 personer i härvan.

Norra ängbybon Fredrik Johnsson Göthe, 25, trodde att han köpte ett Playstation på Blocket. Säljaren ville att han skulle sätta in 3 000 kronor i förskott för tv-spelskonsolen.

– Jargongen är ofta att man ska betala i förskott, så jag reagerade inte så mycket över det. Men när jag fortfarande inte hade fått mitt Playstation efter fem dagar så började det osa blåsning, säger han.

– Det konstiga är att de fortsatte att mejla mig svar när jag undrade var spelet hade tagit vägen, de flesta andra hade nog bara nöjt sig med pengarna och dragit.

Efter drygt tre veckor polisanmälde han bedrägeriet.

– Jag trodde aldrig att de skulle gå vidare med fallet. Då visste jag inte att det var så många inblandade.

Han har fortsatt att köpa prylar på Blocket och Tradera, och det händer att han betalar i förskott.

– De flesta är ju ärliga. Det bästa är att köpa något i Stockholm och betala när man hämtar det. Om det inte går är det säkrast att begära postförskott, säger han.

En annan Brommabo, en kvinna i 30-årsåldern som också råkade ut för ligan, har blivit betydligt försiktigare. Hon tänker inte betala något i förskott igen. För snart fyra år sedan köpte hon ett presentkort till en resa via en annons på Blocket.

– Vi skulle köpa en resa och kollade runt på Blocket och hittade det här presentkortet till ett resebolag, som kostade 6 000 kronor. Jag hade kontakt med säljaren via sms och mejl, och han ville att jag skulle sätta in halva beloppet innan jag kunde få kortet, berättar hon.

För att vara på den säkra sidan begärde hon att få en bild på presentkortet.

– Det fick jag och satte in pengarna. Men när det aldrig dök upp något presentkort började vi ana oråd. Jag försökte kontakta säljaren med det gick inte. Han hade kapat någon killes identitet. Nu hoppas jag att de kan driva tillbaka pengarna från dem, säger hon.

30 personer i Stockholm och totalt 256 personer över hela landet blev lurade att betala för saker de sedan aldrig fick. Var och en lurades att föra över förskottsbetalning på mellan några hundralappar och upp till 9 000 kronor efter att ha nappat på falska annonser på Blocket och andra annonssajter. Sammanlagt kom bedrägeri­ligan över 1,5 miljon kronor.

Nu har 21 personer i 20-årsåldern dömts i vad som av polisen beskrivs som en av de mest omfattande nätbedrägeriutredningarna någonsin. Domen är på mer än 1 000 sidor. Sju av de dömda anses ha varit mer drivande och dömdes för grovt bedrägeri till straff på upp till tre års fängelse.

Enligt domen ska de dömda för bedrägeribrotten betala skadestånd som motsvarar det belopp som köparna lurades att betala.

Men Fredrik Johnsson Göthe är skeptisk.

– De ska solidariskt betala tillbaka det. Jag tror inte att de har de tillgångarna. Lite bittert är det ju. 3 000 kan man göra mycket för, säger han.

Under den senaste tioårsperioden har bedrägeribrotten mer än fördubblats. Främsta ökningen är inom näthandel, bluffakturor och falsk telefonförsäljning.

– Det här är en mycket stor bransch. Det finns skurkar som tjänar otroliga pengar på systematiska bedrägerier, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog.

Samtidigt blir många av polisanmälningarna avskrivna direkt.

– De här ligorna gör många små bedrägerier. Polisen bagatelliserar den här typen av anmälningar som ofta handlar om några hundra kronor, och är alldeles för dålig på att upptäcka systematiken i de här brotten, säger han.

Fakta

Brotten ökar

114 400 fall av bedrägeri och annan oredlighet anmäldes i Sverige 2011, vilket är mer än dubbelt så många som 2001.

16 procent klarades upp så att en person kunde bindas till brottet (2010).

Källa: Brottsförebyggande rådet

Fakta

Begär kvitto

Så undviker du att bli lurad:

Begär att få se originalkvitto och skriv köpekontrakt.

Kontrollera säljarens identitet.

Betala aldrig i förskott.

Var extra vaksam om erbjudandet verkar för bra för att vara sant.Källa: Blocket