Han krävs på 1 870 kronor för en repa

Mårten Ekström gick ur Rudbecks gymnasium i våras. Räkningen för det trasiga Ipadglaset var ingen rolig avslutning för honom.
Mårten Ekström gick ur Rudbecks gymnasium i våras. Räkningen för det trasiga Ipadglaset var ingen rolig avslutning för honom.
Förra läsåret fick 35 elever på Rudbecks gymnasium betala för skador på de läsplattor som skolan delar ut.

De flesta fallen rörde trasiga glas – som skolan fakturerade cirka 1 800 kronor för.

– Det är tveksamt att låta eleverna stå för detta, säger Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket.

I Sollentuna har alla elever på kommunala skolor en egen dator eller läsplatta sedan ett par år tillbaka. Satsningen på it i skolan har blivit en succé, och Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om både positiva forskningsresultat på hemmaplan och studiebesök från Japan.

Men för somliga får de nya verktygen ett högt pris. Under läsåret 2014–2015 skickade Rudbecks gymnasium 35 räkningar för skadade läsplattor till eleverna.

Den vanligaste åtgärden är byte av ett trasigt glas till en kostnad cirka 1 800 kronor. I andra fall handlar det om fakturor på allt från någon hundralapp till drygt 3 000 kronor.

En av dem som fått bekosta ett nytt glas är Mårten Ekström som tog studenten i våras. Han fick en räkning på 1 870 kronor, inklusive moms.

– Den hade inte spruckit utan hade bara fått en liten repa. Det känns orimligt att få en faktura för det. Förutom repan var den i perfekt skick, säger han.

En av orsakerna till att kostnaderna för skador läggs på eleverna är att Rudbecks gymnasium valt att inte försäkra de läsplattor som eleverna får låna. I stället rekommenderar Rudbecks gymnasium att föräldrar och vårdnadshavare själva tecknar en försäkring som täcker detta.

En annan aspekt är att förbygga att de relativt dyrbara elektroniska lärverktygen inte missbrukas av eleverna.

– Hur gör man om elever börjar sätta i system att tappa bort utrustningen? I stället för att begränsa användandet kräver vi i gengäld att eleverna sköter om utrustningen och tar ansvar för att den återlämnas i funktionsdugligt skick. För normalt slitage behöver man inte betala, men om den är skadad får man göra det – precis som med allt annat material som används i undervisningen, säger gymnasiechefen Per Frithiofson.

Vad som är normalt slitage eller skador som ska ersättas bedömer skolan från fall till fall.

Digital teknik på bred front är ett relativt nytt inslag i skolan, och Skolinspektionen har inte prövat något fall som handlar om ansvaret vid skador.

Ulrika Lindmark, som är jurist på Skolverket, är dock skeptisk till systemet som innebär att man lastar över kostnader på elever.

– Huvudregeln enligt skollagen är att skolan ska stå för det material som behövs. Och att en dator slits och får repor är inte konstigt. Den kostnaden kan man inte lasta över på elever och föräldrar säger hon och fortsätter:

– Bedriver skolan en undervisning som bygger på att eleverna behöver läsplattor måste skolan också bekosta detta och stå för en eventuell försäkring.

Ulrika Lindmark.

Den hade inte spruckit utan hade bara fått en liten repa. Det känns orimligt att få en faktura för det.mårten ekström

Fakta

Elever uppmanas att försäkra sig

I Sollentuna har alla elever i kommunala skolor tillgång till en egen dator eller läsplatta.

Lånet är kostnadsfritt, men om utrustningen går sönder kan elever över 15 år få betala för reparationen själv.

Innan eleverna på Rudbeck kvitterar ut sin läsplatta får de skriva på en överenskommelse där de informeras om detta – samt rekommenderas att teckna en egen försäkring eftersom skolan inte har någon.

Källa: Rudbecks gymnasium,

Sollentuna kommun