Olympiska sommarspelen i Paris 2024 har länge varit med i drömmen. Nu ska Täbystjärnan för första gången någonsin tävla om OS medaljer för Sverige i sommar.

– Det känns extremt skönt, det har varit ett mål länge. Jag har varit varit spänd och det var en lättnad när de ringde, säger han.

Men det var på håret att det skulle gå vägen säger han.

För att få tävla i OS måste man klara de internationella kvalgränserna. Sedan är det landets Olympiska kommitté som bestämmer vilka idrottare som får åka.

Rekordtid

Oskar Edlund sprang in en tid på 48.82 i Texas i mitten av maj. Tiden placerade honom som fyra genom tiderna i Sverige bakom Sven Nylander, som har det svenska rekordet på 47.98. Några dagar senare klarade han nomineringsgränsen precis, med tiden 48.70.

– Det finns två sätt att kvala in, tid och rankning, och jag lyckades pricka rankingen precis. Men mitt mål är att vara etta på den listan, säger han.

Svensken Carl Bengtström som även han får åka till OS tog nytt svenskt rekord och blir en stor konkurrent i tävlingen.

– Det är sporrande såklart, men det är hans första OS också och det är skönt att dela hela upplevelsen tillsamman, säger han.

Började med sommarskola på Tibble

21-åriga Oscar har sedan tre år bott och studerat i Texas men nu inför OS ska han träna upp sig på Tibblevallen hemma i Täby där allt började för 14 år sedan, med sommarfriidrottsskola.

Han är uppvuxen på Resarö, Vaxholm och tränat och tävlat för Täby IS sedan han var liten.

Han blir även den första personen från Täby IS som tävlar i OS och det är säkert många som med spänning kommer följa honom i tävlingen i augusti.

– Nu får jag bygga upp för en ny formtopp. Det blir att ladda upp hela sommaren med toppen i augusti, då jag ska prestera som bäst, säger han.

Kan nyfikna komma och titta när du tränar?

– Ja det är bara att komma ner, det ska bli så kul att träffa folk i föreningen igen.

Han säger att det känns fantastiskt att få uppleva OS, men allt vad det innebär.

– Att få tävla för Sverige i OS är otroligt. Det kommer vara extremt häftig att bo i OS-byn, men man måste försöka hålla fokus på sin egen prestation. Man får försöka suga in så mycket möjligt men ändå prestera på topp, säger han.