Han lärde sig stan på sex år

Många stadsvandringar har gjort Per-Åke Palmquist till en hejare på fakta om storstaden.
Många stadsvandringar har gjort Per-Åke Palmquist till en hejare på fakta om storstaden.
När Per-Åke Palmquist flyttade till Stockholm för sex år sedan bestämde han sig för att lära känna stan bättre än stockholmarna – genom att gå på stadsvandringar.

Vi satte honom på prov. Resultatet? Riktigt bra.

Från början är han göteborgare och under sitt yrkesliv bodde han på en massa småorter. Per-Åke Palmquist var tidigare fängelsedirektör, eller anstaltschef som det formellt heter på en rad mindre orter i landet, och avslutade sin karriär med EU-uppdrag på Balkan.

Så träffade han en ny fru och det var hon som lockade honom till Stockholm. Han stortrivs med det enorma kulturutbudet här och är ofta ute på stan för att titta på hus och gator. Nu bor han högst upp på Arbetargatan och har på ena sidan utsikt över S:t Görans gymnasium, som just nu byggs om till studentbostäder. På den andra kan han skymta Stadshusets tre kronor.

– När jag kom hit hade jag inte en susning om Stockholm, hade bara hört talas om Vasastan, säger han på klingande göteborgska.

Men han ville gärna lära sig mer och ett bra sätt när man är pensionär och har tid är att gå stadsvandringar.

Han har betat av ett trettiotal vid det här laget och Stadsmuseet har belönat hans flit med gratis vandringar. Det har hänt att han varit den enda som dykt upp och då har han fått flera timmars exklusiv visning på tu man hand med guiden.

– Vandringarna har lite olika upplägg. Någon går i Evert Taubes fotspår, andra har teman och så finns de som riktar in sig på arkitekturen.

De senare tycker han är roligast. Och det får gärna förekomma anekdoter om var människor bott och verkat.

Men nu börjar det bli dags att syna hans stockholmskunskaper i sömmarna. Vi satte ihop ett quiz som är riktigt svårt. Om du vill tävla med Per-Åke Palmquist kan du själv försöka lösa det innan du läser vidare.

Den första frågan klarar han galant. Svaret är förstås att Kungsholmen har flest broar. Och han får rätt även på den andra: innerstan består av 15 öar och det kom Stadsmuseets faktarum fram till i höstas, trots att svaret traditionellt brukar vara 14. Öarna är Södermalm, Långholmen, Reimersholme, Lilla och Stora Essingen, Kungsholmen, Stadsholmen (Gamla stan, alltså), Riddarholmen, Helgeandsholmen, Skeppsholmen, Kastellholmen, Djurgården, Beckholmen, Strömsborg och Årsta holmar om man räknar dem som en.

Fråga nummer tre – vilken stans längst gata är – går han bet på.

– Jag drar till med Storgatan.

Rätt stadsdel är det, men svaret är Valhallavägen.

– Just det, den går ju ända upp till Gärdet.

– Men nästa fråga kan jag. Från början hölls Nobelfesten på Grand hotel. Jag har faktiskt fått följa med på utdelningen i Konserthuset. Det var riktigt högtidligt.

Och han kommer inte på att Pelikan ursprungligen låg vid Slussen.

– Det borde jag ha kunnat. ­Satans, skrattar han.

Men den sista uppgiften klarar han lätt. Första gallerian i stan var Birger Jarlspassagen, där han går ibland och häpnar över prislapparna på de kläder som säljs där.

Fyra rätt av sex kniviga frågor är ett riktigt bra resultat. När jag utsatte infödda stockholmare för testet var det ingen som fick mer än ett eller ett par rätt. Per-Åke Palmquist verkar ha lyckats med det han ville: att lära sig mer om stan än vi. Det gläder säkert ­vänner och släktingar i Göteborg.

När jag kom hit hade jag inte en ­susning om Stockholm, hade bara hört talas om Vasastan.per-åke palmquist

Fakta

Har du koll på innerstan?

1. Vilken stadsdel har flest broar över vatten?

2. Hur många öar består inner­stan av?

3. Vilken är längsta gatan?

4. De första åren hölls Nobel­festen inte i Stadshuset utan, ja var då?

5. Var låg restaurang Pelikan innan den hamnade på Blekingegatan?

6. Varje innerstadsdel har numera minst en galleria. Men vad heter Stockholms första? (Ledtråd: Byggdes i slutet av 1800-talet och ligger nära Norrmalmstorg).

Rätt svar finns i artikeln