ANNONS

Han löser kuben med en hand

Gunnar Krig och Sara Kantare har precis kommit hem efter att ha varit och tävlat i VM.
Gunnar Krig och Sara Kantare har precis kommit hem efter att ha varit och tävlat i VM.
Han är flink med fingrarna. Gunnar Krig tävlade nyligen i VM i Rubiks kub i Brasilien.

Även flickvännen har fångats av hans hobby.
ANNONS

Det rasslar när Gunnar Krigs fingrar snabbt jobbar sig runt kuben. Cirka 14 sekunder senare sätter han ner den – och sidorna är enfärgade.

– Det som lockar är att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid olika aspekter att jobba på, säger han.

Rubiks kub kom in i hans liv år 2002, då hans bror hade fått fasterns gamla kub. Bara några år senare började Gunnar Krig att tävla, och sedan dess har han vunnit SM flera gånger. Nu är han tillbaka hemma i Haninge efter att ha tävlat i VM i Brasilien.

– Jag kom på 18:e plats vid enhandslösningen. Jag är hyfsat nöjd men hade hoppats på bättre placering. Jag blir ganska nervös vid tävlingar och då går det sämre.

Vid VM tävlar man i flera olika kategorier, som med båda händer eller bara den ena. I en annan gren tävlar deltagarna med ögonbindel, där 21 kuber ska memoreras innan en bindel sätts för ögonen. Gunnar Krig har lyckats lösa sju på en timme.

Cirka 420 personer tävlade i VM. Åldrarna varierade, men de flesta var mellan 15 och 20 år. Gunnar Krig börjar bli en av de äldre vid tävlingarna med sina 31 år.

– Världsmästaren kom från Australien, han är 19 år och har vunnit flera år i rad. Men där var också en sexåring som löste kuben på cirka 9 sekunder.

Även flickvännen Sara Kantare var med på resan till Brasilien och tävlade – och kom på plats 393.

– Jag är helt och hållet en nybörjare. Men jag var ju tvungen att börja med kuben – jag bor med Gunnar och det rasslar hela tiden en kub i hans händer!

ANNONS

Det som lockar henne med kuben är att alla främst tävlar mot sig själva.

– Det var helt fantastiskt nördigt i Brasilien. Tänk ett helt hotell med folk där alla satt i lobbyn och vände och vred på sina kuber. Och pratade om olika lösningar, säger Sara Kantare.

Som en Fet dubbel-Sune. Eller Niklas, Bruno, Sara – de är alla namn på lösningar, uppkallade efter sina upphovsmän. Även Gunnar Krig har en egen metod för en pocket kub.

– Att sitta med kuben är både avkoppling och tidsfördriv. Men jag har också träningspass, jag vill hela tiden bli bättre.

Nu ska han arrangera SM till hösten och här hoppas han på en bättre placering.

– I Sverige är jag bland de topp fem när det gäller tvåhandslösning. Enhandslösningen kan jag fortfarande vinna. Det känns ok.