Han provar all världens godis

Andreas Engvall från Huddinge bloggar om snask. ”På fredagar kommer sötsuget”, säger han.
Andreas Engvall från Huddinge bloggar om snask. ”På fredagar kommer sötsuget”, säger han.
I början av året startade Andreas Engvall, 30, från Vistaberg en blogg där han jagar ovanlig läsk och godis. Och jakten går bra, snart har han recenserat 150 läskdrycker och sötsaker.

Det ska vara väldigt sött, då är det bra, förklarar Andreas Engvall, som i vanliga fall jobbar som webbansvarig på Nordiska museet.

Den just nu av honom högst rankade chokladbiten heter Reese’s Fast Break, är tillverkad i USA och består av jordnötssmör, choklad och nougat.

– Den är lite salt, smörig och seg och verkligen jättesöt. Det blir en smakkombination som skapar en explosion av söthet i munnen. Tänderna bara ramlar ut, säger han och skrattar.

I köket hemma hos familjen Engvall hänger en affisch; Svenska röda korsets 12 hälsobud. I det sjunde budet står det ”Ät sötsaker sparsamt och endast efter maten”.

– Man kanske borde köpa mer grönsaker ibland. Fast egentligen blir det mest godis- och läskprovning på helgerna. Det blir lite som ett beroende, sötsuget brukar komma på fredagar.

I familjens kylskåp står ovanliga läsksorter, Turka Cola, Hansen’s Cherry Vanilla Creme, Vimot Cherry och Sun Cola (en cola i tetrapak utan kolsyra). Här finns också nyrecenserade chokladkakor; Cadbury’s Fudge, Marabou Star Bar, Dumle med pepparkakssmak och en rysk jordgubbschokladkaka.

– Det bästa godiset finns i USA, jag är en riktig amerikafantast. De flesta ovanligare sorterna går att hitta i välsorterade matbutiker inne i stan. Men mycket finns också i Huddinge och Botkyrka, bara man vet var man ska handla, säger Andreas Engvall.

Snart firar han sin 150:e recension på bloggtjänsten Tumblr, och har nyligen skaffat egen webbadress för att utveckla sötsökandet.

– Det ska vara äkta socker och lite mer udda varor, utmaningen ligger i att hitta nya produkter, säger Andreas Engvall.

Fakta

Sött på nätet

sockerochmirakel.blogspot.se

sotasaker.com

godisbloggen.se

laskedryck.blogspot.se

chokladbloggen.se

Andreas Engvalls blogg finns på: sockerbiten.org.