Han räddade polis i nöd

”Utan dig hade det kunnat gå riktigt illa”, säger polisen Lars Nilsson som träffar Robert Ruvceski för första gången sedan händelsen.
”Utan dig hade det kunnat gå riktigt illa”, säger polisen Lars Nilsson som träffar Robert Ruvceski för första gången sedan händelsen.
Medan andra vittnen tog fram mobilkameran när en polis slogs ner, ingrep Robert Ruvceski.

Hans insats gör honom till årets Mitt i-hjälte.

28-årige småbarnspappan Robert Ruvceski från Tyresö hade varit och köpt läsk till söndagsmyset den 27 januari när han hörde en smäll från den lokala pizzerian.

– Några stod utanför och filmade, skrattade och skrek ”snuten blir slagen”, berättar Robert.

En kort stund tvekade han och tänkte ”jag är ju ändå familjefar”. Sedan klev han in och såg en polis på golvet med fyra personer över sig. En var beväpnad med kniv.

Polisen Lars Nilsson hade fått larm om krogbråk och gått in ensam. Plötsligt hade några personer gett sig på honom. Robert motade bort två av dem – och blev själv slagen i huvudet.

– När de hotade att skjuta mig började jag gå mot utgången.

Lars Nilsson berättar om hur en man lyfte en hamburgerpress över honom.

– Jag tänkte ”nu är det godnatt”.

Men så blev det inte. Lars lyckades handfängsla mannen. När fler poliser dök upp blev stämningen betydligt lugnare. ­Robert höll fast en person som försökte smita.

Fyra personer greps. De har ­nekat till det mesta, men åklagaren har väckt åtal om misshandel och våld mot tjänsteman.

Robert Ruvceski är inte ensam om att ha gjort en hjältemodig insats under året. Lokaltidningen Mitt i har berättat om människor som lyfts upp från tunnelbanespår, skyddsänglar som burit grannar ur rökfyllda hem, eller räddat människor som varit nära att drunkna, och om eldsjälar som samlat in gåvor och pengar till medmänniskor i nöd.

Det var i stenhård konkurrens redaktionen valde ut Robert Ruv­ceski. När vi uppvaktar honom med blommor och presentkort på 3 000 kronor följer Lars Nilsson med.

– Fint att få ett ansikte på dig. Sist var det ju ganska tumultartat. Utan dig hade det kunnat gå riktigt illa, säger Lars Nilsson som efter händelsen blev sjukskriven med spruckna revben, huvudvärk och nackskador.

– Våldet ökar, det är mer knivar och vapen i dag, så jag förstår om man inte alltid vågar gripa in. Alla ska inte heller ingripa. Men alla kan göra något, som att skrika, ­eller ringa polisen, säger Lars Nilsson.