Han ritade trevligaste husen

Han har ritat väldigt många av stans bostadshus. Chansen är stor att du själv bor i ett av dem eller känner någon som gör det.

Men det är få som vet vem Björn Hedvall var.

På 1970-talet gjordes en omröstning om vem som ritat de trevligaste lägenheterna i Stockholm. Den vann doldisen Björn Hedvall, och det var inte så konstigt, för han tyckte själv att hans uppgift var att ”göra det trevligt för andra”. Så om du är i lägenhetsköpartagen kan det vara värt att kolla om han ritat huset du tittar på.

I Vasastan står Björn Hedvall bakom 28 hus och på hela Norrmalm ytterligare åtta. De flesta av dem byggda på 1920- och 1930-talen. I resten av stan har han ritat tusentals lägenheter, de flesta av dem ettor och tvåor. Ändå är han okänd för de flesta, medan arkitekter som verkade samtidigt, till exempel Gunnar Asplund (Stadsbiblioteket), Sven Markelius (Sverigehuset) och Ragnar Östberg (Stadshuset) är mer berömda.

Det tyckte Catrine Jurgander att det var dags att ändra på.

Nyligen kom hennes och Katarina Juvanders bok om Björn Hedvall och allt han gjorde. ”Renhårigt och enkelt” heter den, för så ville Björn Hedvall att hans arkitektur skulle vara.

Där lär man känna en hårt arbetande men lågmäld person som varje morgon kom först till kontoret på Birger Jarlsgatan 31. Anställda, de var som flest sex stycken, som kom för sent mötte han i dörren med fickuret i hand.

Och de fick jobba hårt – under 1930-talet ritade kontoret mellan 30 och 60 projekt om året. År1939 ofattbara 80 stycken. Den höga arbetstakten avbröts då och då när han skickade iväg personalen att äta middag på närliggande KB eller Tattersall, som i dag heter Grodan, på Grev Turegatan. Eventuellt fick de sedan gå tillbaka till kontoret för ett kvällspass.

Catrine Jurgander bor själv i ett hus som Hedvall ritat. Det ligger vid Norr Mälarstrand på Ehrensvärdsgatan 3.

– Dit flyttade jag och min sambo in för snart nio år sedan. Det var så det började. Jag tyckte helt enkelt att det var så fantastiskt att arkitekten borde bli mer känd.

Trots att många av de lägenheter han ritat är små finns ofta möjligheten att gå runt i dem.

– Och så har de fina siktlinjer. Om man står i ena änden placerar han fönstret mitt framför dörren mittemot och så låg fönstret i rummet på andra sidan. Då ser man från fönster till fönster.

Den som bor i Vasastan har garanterat sett det ståtliga Metropolhuset i hörnet Vasagatan–Odengatan. Där ligger Hard Rock Café i dag, men när det byggdes 1927 var restaurang Metropol Vasa­stans första guldkrog.

Typiskt för Hedvalls ödmjuka person är att han anpassade fasadens lister mellan våningsplanen så att husets storlek inte skulle konkurrera med Gunnar Asplunds Stadsbibliotek tvärs över Odengatan, trots att det inte invigdes förrän året därpå.

Björn Hedvall gillade inte att framhäva sig själv.

Det här snygga huset på Upplandsgatan 80, som stod klart 1940, är litet men en av Hedvalls talanger var att få in många lägenheter i sina hus. Här är det hela sex per våningsplan. Alla har balkong och fönstren går upp till tak.

Huset i korsningen Surbrunnsgatan-Hagagatan stod klart år 1929.

Fakta

Arkitekten Björn Hedvall

Levde mellan 1889 och 1982.

Ritade nära 600 hus. De flesta är bostadshus.

Andra kända Hedvallhus: Hotell Eden i hörnet Humlegårdsgatan/Sturegatan, som sedan blev Lydmar, och biografen Park på Sture­gatan.

Källa: boken ”Renhårigt och enkelt”