Min lokala hjälte

Han sätter dit rattfulla

Här utanför en restaurang i Beckomberga grep Mikael Engdahl en påverkad bilist som smitit från en trafikolycka och tog hans bilnycklar.
Här utanför en restaurang i Beckomberga grep Mikael Engdahl en påverkad bilist som smitit från en trafikolycka och tog hans bilnycklar.
Tre onyktra förare.

Det har Mikael Engdahl lämnat över till polisen på mindre än ett år.

Senast jagade han en påverkad man genom Spånga – efter att mannen smitit från en bil-olycka i Beckomberga.

När västerortsbon Mikael Engdahl var ute på vägarna förra lördagen såg han hur bilen framför körde in i en mötande bil i en rondell. Bildelar flög åt alla håll och en av förarna rusade ut. Den andra bilisten gasade och körde vidare.

– Då vaknade grottmänniskan i mig. Jag följde efter. Så här får det inte gå till, säger Mikael Engdahl.

Jakten gick genom villaområdet Flysta och upp på Bällstavägen tills smitaren körde in i Beckomberga. Enligt Mikael Engdahl försökte han köra in och gömma sig på en parkering. Men Mikael hittade bilen. Han tyckte att mannen rörde sig konstigt med robotaktiga rörelser. Han misstänkte att han var drogpåverkad och bad honom att överlämna sina bilnycklar tills polisen kom dit. Men mannen vägrade.

– Så jag fick arrestera honom själv. Jag tryckte ner honom på motorhuven och tog nycklarna.

Det här var inte första gången som Mikael Engdahl gjorde ett så kallat envarsingripande, vilket innebär att en civilperson griper någon hon eller han misstänker ska begå eller har begått ett brott.

De senaste nio månaderna har Mikael lämnat över tre rattfyllerister till polisen. På Ica i Åkermyntan följde han efter en man som han tyckte luktade sprit och hindrade honom senare från att sätta sig i en bil och köra iväg. Han följde även efter en bil han tyckte körde ryckigt på E4 genom stan tills polisen kom.

– Jag bevittnade en bilolycka i USA på 80-talet. En man körde ihjäl några personer på en bensinmack och sedan dess är jag allergisk mot folk som kör fulla, säger Mikael Engdahl.

Enligt Per-Erik Bärneman, förundersökningsledare vid trafikpolisen väst, ska man vara försiktig med att gripa in själv. Det är säkrare att iaktta vad som händer och ringa polisen.

– Men det är ändå bra att folk tar ansvar för att vi ska få ett laglydigt samhälle, säger han.

Per-Erik Bärneman säger också att antalet anmälda smitningar i Spånga-Tensta ökade med över 60 procent 2012 jämfört med året innan och sett över en tio­årsperiod har siffran nästan fördubblats.

Sedan 2002 har även antalet anmälda fall av drograttfylleri skjutit i höjden och trefaldigats.

Enligt polisen beror ökningen på att det görs fler insatser mot den här typen av brott snarare än att fler kör påverkade.

Mikael Engdahl menar att problemet är gigantiskt.

– Jag kör inte omkring och letar efter folk som kör påverkade. De verkar finnas överallt.

Fakta

Envar har rätt att gripa in

Ett envarsingripande betyder att en civilperson griper någon som begått ett brott som kan ge fängelse, eller griper någon som är efterlyst för brott.

Den gripne ska sedan ”skyndsamt” överlämnas till polisen.

Den som griper folk urskillningslöst kan ställas till ansvar för både olaga frihetsberövande och ofredande.

Källa: Polisen