Han ser till att slottet funkar

Anders Lönn rör sig hemtamt mellan slottets alla 1430 rum - men också i utrymmen dit de flesta aldrig sätter sin fot.
Anders Lönn rör sig hemtamt mellan slottets alla 1430 rum - men också i utrymmen dit de flesta aldrig sätter sin fot.
Anders Lönn har varit drifttekniker vid hovet sedan 1986. I februari fick han en medalj av kungen för sin insats.

– Det kändes som ett erkännande, säger han.

Den 16 februari fick Anders Lönn en medalj från kungen för lång och trogen tjänst. Han var en av många medaljörer vid en ceremoni där folk från bland annat musik- och idrottsvärlden och affärsbranschen blev belönade.

Medaljen utgjorde en milstolpe efter 25 år som drifttekniker vid hovet.

När Anders Lönn blev anställd på Stockholms slott 1986 tog han det med ro.

– Det var bara att se det som ett vanligt jobb. Jag tänkte att jag skulle göra samma jobb som jag hade gjort innan, fast på slottet. Men det är klart att det kändes väldigt kul att jobbet var just där, säger han.

Tidigare hade Anders Lönn jobbat som drifttekniker på Svenska bostäder. Hans nuvarande jobb innebär liknande uppgifter, även om miljön är helt annorlunda. Han ser till att det tekniska på slottet fungerar: värmesystem, ventilationer och skorstenar.

På frågan om han yrkestitel är vaktmästare blir han dock tveksam i tonen.

– När man säger vaktmästare så tänker folk mer på någon som byter lampor på en skola. Det här är lite mer avancerat.

Stockholms slott innehåller bland annat flera kungliga bostadsvåningar och rymmer totalt 1 430 rum. En hel del av rummen används för festligheter och Anders Lönn förklarar att detta är en utmaning.

– Ena dagen kan det vara en stor middag i ett rum och nästa dag fylls det med turister. Vi har en otrolig mängd turister som kommer hit, säger han.

Även om Anders Lönn vid starten hade en professionell inställning till jobbet så var mötet med Sveriges kungligheter något som gjorde honom lite obekväm.

– Jag visste först inte hur jag skulle bemöta dem. Säger man Ers majestät eller något annat? När jag första gången hade en konversation med kungen kommer jag ihåg att folk omkring oss reagerade på att jag råkade säga ”du”. Fast kungen brydde sig inte alls.

Anders Lönn berättar att det går i perioder hur ofta han ser kungafamiljen på slottet. Ibland kan det gå ett helt år utan att han ser dem, sedan kan de dyka upp flera gånger på några veckor.

Vad gäller monarkin menar han att man kan ifrågasätta om det är det bästa systemet, men framhåller samtidigt att kungafamiljen gör ett bra jobb.

– Kungafamiljen jobbar proffsigt och värnar om dem som är svagast i samhället. De är okomplicerade som individer, säger han.

Anders Lönn har flera gånger pratat med kungen i sin tjänst, ibland på tu man hand. Han minns bland annat att kungen hade lite funderingar kring en ny låsanordning.

– Jag kommer ihåg när han tittade på en dörr och frågade ”vad är det där för lås?”. Då hade vi infört kodlås i stället för de vanliga låsen.

Kungafamiljen jobbar proffsigt och värnar om dem som är svagast.Andes Lönn

Fakta

Familjen bor i filial till slottet

Namn: Anders Lönn.

Ålder: 49 år.

Yrke: Drifttekniker vid hovet.

Familj: Fästmö och två barn.

Bor: I Oxenstiernska annexet, som är filial till Kungliga slottet.

Favoritställe i Gamla stan: ”Restaurang Rodolfino gillar jag. Där har jag ätit både lunch och middag många gånger. ”