Han ska försvara SM-guldet

Han började cykla enhjuling som 10-åring. I dag tillhör Robin Hedlund Sverigeeliten. Till helgen är det SM och i juli väntar VM för 18-åringen från Vendelsö.

89 åkare ställer upp i runt 15 grenar på enhjulings-SM i Sollentuna till helgen. Bland deltagarna finns Robin Hedlund från Vendelsö som siktar på två guld.

Han är regerande svensk mästare i grenen slow race, då man ska cykla så långsamt som möjligt på en tio meter lång bana.

– Det är ansträngande. Så fort du tappar fokus kan det gå åt skogen. Balans är det viktigaste, konstaterar han.

Det var en kompis som fick Robin Hedlund att som tioåring börja cykla enhjuling. Några år senare började han satsa allt mer.

– Under somrarna kör jag varje dag.

Tränar gör han antingen ute på gatan i Vendelsö eller inne i Rålambshovsparken på Kungsholmen.

Under vintern är det Liljeholmshallen som gäller.

I SM har Robin tävlat två gånger tidigare, 2009 och 2011. I fjol tog han förutom sitt slow race-guld ett silver i grenen one foot, då man ska cykla så fort man kan med hjälp av bara ena foten.

– Det var inte mycket som skiljde från guldet. Nu satsar jag på båda de grenarna och grenen flat land, där det handlar om tricks på platt underlag. Jag hoppas det går ännu bättre i år än förra gången.

I juli ska Robin VM-debutera för första gången. I Brixen i norra Italien kommer han bland annat att få mäta krafterna med en av världens bästa, ungraren Krisztian Kovacs.

– 1 500 åkare ställer upp. Det blir definitivt höjdpunkten under året. Vi är fyra åkare som bilar ner och några tar flyget.

Är det dyrt att hålla på?

– Min enhjuling kostar 4 000 kronor, sedan har jag lagt ytterligare pengar på specialgrejer. Jag vill inte att den ska gå sönder.