Han ska hitta ett jobb via Facebook

Muhktiar Gill har trots hög utbildning och lång erfarenhet svårt att få arbete.
Muhktiar Gill har trots hög utbildning och lång erfarenhet svårt att få arbete.
Hur snabbt kan Gröndalsbon Mukh­tiar Gill få ett jobb?

Det är frågan i ett nytt jobbexperiment på Facebook.

Det är Lernia som står bakom Nätverkskollen, ett digitalt experiment på Face­book som ska visa hur snabbt en jobbsökande kan få arbete om vi alla delar med oss av våra personliga nätverk. Uppgiften blir att inom en månad hitta ett jobb till 34-årige Mukhtiar Gill som kommer från Indien och nu bor i Gröndal.

Det var kärleken som tog honom till Sverige och Stockholm. Men nu har han varit arbetslös i mer än ett och ett halvt år – trots att han sökt jobb varje dag och har hög utbildning och gedigen jobberfarenhet.

– Jag har en kandidatexamen i mitt hemland och har arbetat som chef på ett gym i fyra år och på ett callcenter. Nu studerar jag SFI för att lära mig svenska och hoppas på att få ett jobb i Sverige. Men jag har inga kontakter, så jag hoppas att stockholmarna kan hjälpa mig att dela med sig av sina kontakter och nätverk, ­säger Muhktiar Gill, som är en av sex deltagare i Nätverkskollen.

Enligt en ny undersökning från Sifo, som gjorts på uppdrag av Lernia, vill 46 procent av stockholmarna hjälpa till att minska arbetslösheten, om de bara får tips om hur de ska gå tillväga.

Det är den luckan experimentet ska fylla. På Nätverkskollen.nu får man veta mer hur detta går till i praktiken.

– Drygt sex av tio jobb förmedlas via kontakter, kontakter som kan vara svåra att få om man precis gått ut gymnasiet eller nyss kommit till Sverige, säger Martin Lundell vid Lernia i Liljeholmen.

– Genom Nätverkskollen vill vi uppmärksamma allmänheten på hur de kan hjälpa sina medmänniskor att hitta jobb, enbart genom att bjuda på sina personliga nätverk