Han ska stoppa strömavbrotten

Här gräver Vattenfall, med projektledaren Staffan Sandorf i spetsen, en ny högspänningskabel mellan Torbsy och Lilla stadsvallen.
Här gräver Vattenfall, med projektledaren Staffan Sandorf i spetsen, en ny högspänningskabel mellan Torbsy och Lilla stadsvallen.
Efter år med återkommande strömavbrott har Vattenfall säkrat 90 procent av elnätet i Värmdö.

Men inte förrän vädrets makter slår till vet man om satsningarna fungerat.

300 miljoner kronor. Det är summan som Vattenfall spenderat sedan 2012 för att förhindra fler strömavbrott i Värmdö. Förutom det satsas ytterligare 200 miljoner fram till 2017.

Hittills är 90 procent av elnätet vädersäkrat.

– Östra Ingarö, Runmarö upp till Möja samt Möja-Gällnö är vädersäkrat med isolerade luftledningar, nedgrävd markkabel, ny sjökabel och nya elnätstationer, säger Staffan Sandorf, projektledare vid Vattenfall Eldistribution.

Återkommande ström­avbrott har varit ett elände för Värmdöborna i flera år.

När stormen Dagmar slog till med full kraft annandag jul 2011 blev 15 000 hushåll utan ström. Då lovade Vattenfall att lägga krut på att trygga elförsörjningen. Ett är senare var det dock dags igen och många satt strömlösa under julhelgen.

Samtidigt gick energijätten ut och bad om ursäkt i Lokaltidningen Mitt i.

– Vi beklagar de stora problemen och håller med om att det har varit oacceptabelt, sa Lars Edström, lokalnätschef för Vattenfall Eldistribution då.

I maj förra året skrev Mitt i

om energijättens cirka 900 kunder i Runmarö/Nämdöskärgården som ständigt hade så kallade mikroströmavbrott. Varje gång felsökning pågick fick boende ett sms. Till slut blev inkorgarna fulla.

Nu äe de tekniska problemen åtgärdade, enligt Mikael Björnér, som är kommunikationsansvarig vid Vattenfalls eldistribution.

– Vi har det senaste året sett resultat i form av färre och kortare strömavbrott i de områden där vi moderniserat elnätet, säger han.

I Gustavsbergs fabriksområde räknar Vattenfall med att ett nytt så kallat 20 kV-nät och nya fjärr­manövrerade elnätstationer kan vara färdigt hösten 2017.

Efter det ska ström­avbrotten åtgärdas fortare.

– Genom att byta från 10 till 20 KV-ledningar och placera ut fjärrmanövrerade elnätstationer, som vi kan styra centralt från vår driftcentral i Trollhättan, kan vi åtgärda strömavbrott på fem minuter, som tidigare tog fem timmar att åtgärda, säger Mikael Björnér.

Av de 200 miljoner kronor som skjuts till fram till 2017 satsas 80 miljoner kronor på Ingarö och Nämdö med kringliggande öar, för att bygga bort det gamla landsbygdsnätet.

Samtidigt som luftledningar isoleras och gamla elnätstationer byts ut grävs elkablar ner, ihop med fiber.

Yngve Hässler, ordförande i Nämdö fiberförening, är nöjd.

– Det är utomordentligt positivt, säger han.

Gällande strömavbrotten är det bara för Värmdöborna att vänta och se om satsningarna fungerar. Med årets milda väder har de senaste ombyggnationerna av elnäten inte testats.

– Det vet vi först vid en riktig prövning, säger Staffan Sandorf, projektledare.