ANNONS

Han skickades hem – med skallfraktur

I dag mår David bättre men är hjärntrött och måste vila. Förtroendet för akutvården har fått sig en rejäl törn.
I dag mår David bättre men är hjärntrött och måste vila. Förtroendet för akutvården har fått sig en rejäl törn.
Trots svår huvudvärk och minnesförlust skickades David hem från akuten med rådet att köpa värktabletter.

En skallröntgen två dagar senare visade att han hade blödningar på hjärnan och en skallfraktur.
ANNONS

En fredag i början av april vaknade 24-årige David från Sundbyberg upp med sprängande huvudvärk och en minneslucka på tio timmar efter en jobbfest.

På lördagen hade huvudvärken fortfarande inte gått över. Då åkte han in till akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Jag hade en extrem huvudvärk och insåg ganska snabbt att det inte var en vanlig bakfylla. Det första jag bad om var dropp eftersom jag kräktes upp allt jag åt och inte hade fått i mig någonting.

På akuten togs prover och David bad om en skallröntgen. Huvudvärken var den värsta han någonsin upplevt, trots att han tidigare fått hjärnskakning när han spelat ishockey.

– Det gjorde ont från tinning till tinning, det gjorde till och med ont att titta. Egentligen vet jag inte varför jag bad om en skallröntgen, antagligen för att jag känner min kropp bäst.

Men proverna såg normala ut och läkaren såg ingen anledning till röntgen. David fick rådet att köpa värktabletter och skickades hem.

Två dagar senare hade värken blivit värre och han åkte till akuten igen ihop med sin mamma. Inte heller den läkaren tyckte att en skallröntgen var nödvändig, trots att hon enligt journalen konstaterade att huvudvärken förvärrats och att den mängd alkohol som David druckit på jobbfesten inte kunde förklara minnesluckan.

Davids mamma stod på sig och till slut gjordes en skallröntgen. Röntgenbilderna visade att han hade tre ytliga blödningar på hjärnan och en skallfraktur.

Han lades in över natten, fick starka värktabletter och blev sjukskriven. Han har drabbats av hjärntrötthet, något som kan uppstå efter en hjärnskada, och måste vila.

ANNONS

– När jag väl fick vård var den bra men vägen dit via akuten, den var tuff, säger David.

Han vet fortfarande inte hur han fick skadan, eftersom minnesluckan kvarstår. Han har inga synliga skador och kollegorna som var med på kvällen har inte sett något som kan förklara vad som hänt.

Hans mamma har anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Karolinska ser allvarligt på det som har inträffat.

– Det här är någonting som kommer att leda till en intern utredning. Man kommer att kräva en analys av akuten och se över deras rutiner för att se hur vi kan minimera risken för att det här händer igen, säger chefläkaren Gunnar Öhlen.

Det är en balansgång för en läkare att både vara lyhörd för patienten, som känner sig kropp bäst, och att inte utsätta patienten för onödiga risker som olika behandlingar – som röntgen – kan medföra, enligt Öhlén.

– I det här fallet har patient och närstående haft rätt och läkaren har gjort en initialt felaktig bedömning. Jag ser det som troligt att IVO kommer att rikta kritik mot oss för det här.

I det här fallet har patient och närstående haft rätt.chefläkaren Gunnar Öhlen

Fakta

Så anmäler du fel i vården

Klagomål kan lämnas till patient­nämnden som utreder eller ser till att rätt instans kopplas in.

Nämnden får inte avgöra om fel begåtts utan det är upp till verksamhetsansvariga eller Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Vårdskador eller brister i patientsäkerheten kan även anmälas direkt till Ivo.