Han sköt ihjäl sin flickvän

19-åringen visar hur han tog fram pistolen, en insmugglad Tokarev, från en byrålåda. Sedan sköt han sin flickvän i pannan från kort avstånd.
19-åringen visar hur han tog fram pistolen, en insmugglad Tokarev, från en byrålåda. Sedan sköt han sin flickvän i pannan från kort avstånd.
Pistolen i byrålådan kostade den 17-åriga flickan livet.

Det insmugglade vapnet är ett av många i omlopp bland länets unga brottslingar – en grupp som beväpnar sig allt mer.

Förra året räknade polisen till 190 skjutningar i Stockholms län. Tio av dem rubricerades som mord. 37 som mordförsök.

– Vi bedömer att beväpningen bland kriminella ökar, säger Tommy Kangasvieri på Rikskriminalpolisen.

Förr kom brottslingarnas vapen ofta från svenska militärförråd. I dag smugglas de in, oftast från västra Balkan.

Så var fallet med den pistol som en 17-årig flicka sköts ihjäl med i Sollentuna i slutet av sommaren – en rysk Tokarev licenstillverkad i forna Jugoslavien.

– En typisk gangsterpistol, säger Leif GW Persson, kriminolog.

Flickans 19-årige pojkvän säger att han köpte pistolen för att kunna försvara sig. Han har många fiender, förklarade han för rättspsykiatrikerna. Människor som vill skada honom för att han skadat dem.

19-åringen hade redan före dödskjutningen ett digert belastningsregister. Han använde droger och dopingpreparat. Dagarna före dödsskjutningen hade han enligt polisens förundersökning tagit rohypnol, kokain och rökt hasch.

Deras förhållande var stormigt. Flera av hennes vänner vittnade i rätten om 19-åringens kontrollerande, svartsjuka beteende och att han blivit hotfull när flickan försökt avsluta deras förhållande.

Själv säger han att skottet brann av utav misstag när han skulle visa henne vapnet. I polisens rekonstruktion visar han hur han menar att det gick till.

– Jag tog ut vapnet som låg här mellan kalsongerna och sedan gjorde jag mantelrörelse här inne för att få ut kulan ur loppet och jag trodde att maget var utanför, men tydligen så var det inte så, säger han.

Men åklagaren avfärdar förklaringen som en ren lögn. Han är övertygad om att 19-åringen sköt flickan i vredesmod.

– Det här är en labil person, som dessutom var drogpåverkad och hade ett vapen hemma. En olycklig kombination, det här var en ren avrättning, säger Robert Näppi kammaråklagare.

Domen meddelas i morgon onsdag.

19-åringen stämmer bra in på den nya generationen av kriminella i Stockholm, som beskrivs i en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som intervjuat ett stort antal poliser. Det är framförallt de unga kriminella som beväpnar sig för att klimatet hårdnat. Och de har kortare stubin. ”Man har ingen kriminell mognad”, säger en polis i rapporten.

Men trots att allt fler beväpnar sig hittar polisen allt färre vapen.

– Polisen jobbar mindre och mindre, är Leif GW Perssons förklaring.

Tommy Kangasvieri håller inte med även om han också tycker att det är anmärkningsvärt att beslagen minskat så mycket.

– I bland visar det sig vara replikor och då blir det inga beslag. Sedan tror vi att beslagen har ökat 2011 och 2012, men statistiken laggar efter, säger han.

Nu har regeringen utfärdat en ny vapenamnesti. Mellan mars och maj kan den som vill lämna in illegala vapen till polisen utan några som helst frågor.

– Men det är ju inga kriminella som lämnar in vapen. Det är vanligt folk som hittat vapen i dödsbon och liknande. Men visst är det bra. Risken är att de slänger vapnen i sjön annars, säger Leif GW Persson.