Han slängs ut när Huddinge centrum görs om

I 16 år drev Mazen Khalili tobaksbutiken på Forelltorget. Nu har han fått slå igen butiken eftersom han inte fanns med i Huges utvecklingsplaner för centrum.
I 16 år drev Mazen Khalili tobaksbutiken på Forelltorget. Nu har han fått slå igen butiken eftersom han inte fanns med i Huges utvecklingsplaner för centrum.
Huddinge centrum står inför förändring. De stora centrumplanerna utreds fortfarande, men redan nu pågår ett utvecklingsarbete. Det märks främst på butiksutbudet, där flera nya är på ingång - och andra sparkas ut.

Arbetet med att rusta upp Huddinge centrum och Storängen är i gång. Fokus är först att bygga bostäder och därefter tar upprustningen av den kommersiella delen av centrum vid. I visionsplanerna kallar man det ”sociala rum” och tanken är att man ska förstärka känslan av ett centrum där man kan träffas.

Men innan det blir aktuellt så finns det två infrastrukturfrågor kvar att lösa. Det handlar om omvandlingen av Kommunalvägen till ett bilfritt entrétorg vid centrum och en förbindelse under järnvägen för att samla busstrafiken i en ny terminal väster om järnvägen.

– Just nu arbetar vi med att klarlägga förutsättningarna för att genomföra de här infrastrukturförändringar. När detta är klart kan vi arbeta vidare med planeringen av själva centrumdelen. Men när det blir kan jag inte säga just nu, säger Gunilla Bergström, kommunens programansvariga för området.

Men även om de stora förändringarna för centrum ligger lite längre fram så är kommunala fastighetsvärden Huge mitt uppe i sina utvecklingsplaner för centrum. Och det handlar inte bara om den nya markbeläggning som har gjorts eller de nya kundtoaletterna som är på väg, utan centrumbesökare har nog också lagt märke till att det pågår förändring i butiksutbudet.

Den 1 november är planen att Systembolaget ska öppna sin nya butik i större lokaler vid Sjödalstorget. I Systembolaget gamla lokaler öppnar Kjell & company i ena delen av lokalen och i den andra öppnar en annan butik. Vilken det blir är ännu hemligt.

– Jag kan inte vara mer specifik än att vi jobbar på att få en affär med ungdomsmode, ett restaurangkoncept och en kafékedja till centrum. Troligtvis får vi in någon av dem under 2016. Det kan bli klart i morgon eller nästa år, man vet aldrig, enligt Sandra Perslund, affärsområdeschef för kommersiella lokaler på Huge.

Men när nya affärer flyttar in, får inte alla gamla butiker vara med i nydaningen.

På kort tid har tre butiker klappat igen. Sedan i höstas har Audio video och Mysigt hem valt att, enligt Huge, själva lämna sina lokaler, medan Huddinge Tobak på Forelltorget inte har haft något val. Den butiken fanns inte med i Huges utvecklingsplan och fick efter 35 år i samma lokal tacka för sig den sista januari.

Av de 35 åren drev Mazen Khalili butiken i 16 år innan har blev uppsagd med motivering att han inte passar in i Huges utvecklingsplaner för Huddinge centrum.

– Jag kämpade emot och överklagade, men inget hjälpte. Det känns inte alls bra och jag har många stamkunder som också är ledsna, säger han.

För Mazen Khalili innebar det en stor ekonomisk förlust att bara lägga ner sin affärsrörelse, även om Huge betalade en del av den.

Sandra Perslund på Huge bekräftar Mazens berättelse. Och enligt henne är det för att restaurangen vägg i vägg med tobaksaffären ska få möjlighet att över lokalen.

– Vi har aktivt valt att Mangothai ska få större yta eftersom de har expansionsbehov. Det stärker restaurangutbudet och höjer kvaliteten, säger hon.

Finns det något du saknar i Huddinge centrum?

fredag 19/2 15.00

Samuel Filén, Stuvsta:

– Jag skulle gärna se att det fanns lite bättre klädaffärer. Eftersom utbudet för shopping inte är särskilt bra här i Huddinge så handlar jag nästan alltid i Stockholm.
Erika Hagström, Huddinge centrum:

– Jag tycker nog att centrum är ganska bra, men jag saknar ett mysigt litet fik med hembakat, och jag ser gärna en restaurang som gör centrum levande på kvällstid.
Johanna Björkhage, Ballingsnäs:

– Jag gillar centrum men skulle gärna vilja att det öppnar en ungdomligare klädbutik, typ Bik Bok eller Vila. Och sen skulle det vara bra en mysig restaurang.
Jan, Johansson, Huddinge centrum:

– Jag saknar affischaffären som fanns i gallerian. Sen skulle jag vilja ha lite lugnare miljö, det är stressig med många som har bråttom till tåg och bussar.