Han spelar in thriller i stan

Kungsholmen sipprar in i regissören Tarik Salehs kreativa process.

Nu siktar han in sig på att göra en minnesvärd Stockholmsskildring.

– Men det är inga vyer över Stadshuset eller Västerbron som jag är intresserad av, säger han.

Träffsäkra skildringar av Stockholm är en bristvara, enligt film­regissören Tarik Saleh. Det ska han ta itu med i sin kommande thriller ”Tommy”, som börjar spelas in i höst.

– Jag har längtat efter att se Stockholm på ett sätt som jag har sett och vuxit upp i. Men det är inga vyer över Stadshuset eller Västerbron som jag är intresserad av. Det handlar om en mer djupgående stämning, säger Tarik Saleh.

Själv bor han vid Fridhemsplan och lockas av Kungsholmens identitet som blandad stadsdel. Han kallar den för ”de ensamma själarnas stadsdel” och lockas av att man kan leva anonymt.

– Jag ser mig som en person som kommer från västerort. Men ändå känns Kungsholmen som det Stockholm jag växte upp i. Här kan man ha grannar som bott i byggnaden hur länge som helst, samtidigt som man har andrahandshyresgästerna med sin bakgrund. Skulle jag vilja ha det på något annat sätt skulle jag flytta till Örebro, säger han.

Han lovar att en central scen i ”Tommy” kommer att utspela sig vid just Fridhemsplan, men han släpper nästan inga detaljer alls om vad filmen egentligen handlar om.

– Det är en thriller med en kvinna i huvudrollen som är i en alldeles särskild situation, säger han.

Den animerade framtidsskildringen ”Metropia”, med Vincent Gallo och Juliette Lewis som röstskådisar, öppnade vissa dörrar i USA.

Så numera har han även ett amerikanskt filmprojekt på gång. När han är färdig med ”Tommy” ska han filmatisera den amerikanska superhjälteserien ”Bratpack”.

– Det är en indiefilm med hög budget för att vara en sådan. Jag är nöjd med att amerikanska producenter lyckades hitta ett projekt åt mig som fångade mitt intresse. Jag trodde inte att det skulle gå. Efter en massa möten i USA tänkte jag att det i värsta fall kunde leda till att jag gör en skitfilm som ”Saw” nummer åtta. Men plötsligt fanns förutsättningar för att det jag gör ska bli spännande, säger han.

För tillfället vill han att arbetslivet är någorlunda inrutat. Det är kontorstider som gäller när han bearbetar manuset till ”Tommy” och gör research.

– När man jobbar med manus kan man kastas in i ett ”självförtroendefritt fall” där man ibland känner sig helt värdelös. Du krigar mot dig själv i skrivarprocessen. Det är den mest intressanta och värsta perioden. Själva regiarbetet är en fantastisk lek där jag har fått möjligheten att leka med de allra bästa, säger han.

Det finns även ett tredje projekt som Saleh är aktuell med. Han ska regissera en historisk film som är skriven av historikern och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Den utspelar sig i slutet av 1940-talet i Sovjet.

– Mer än så kan jag inte säga just nu, säger han.

Tarik Saleh vill i sin kommande film fånga den mera djupgående stämningen i Stockholm och på Kungsholmen, snarare än att visa vyer över Västerbron och Stadshuset.

När man jobbar med manus kan man kastas in i ett självförtroendefritt fall.tarik saleh

Fakta

Har regisserat två filmer

Namn: Tarik David Johan Saleh.

Ålder: 40.

Bor: Lägenhet vid Fridhemsplan.

Familj: Mamma, pappa, lillebror.

Aktuell: Förproduktion av tre filmprojekt.

Historik: Har gjort filmerna ”Metropia” och ”Gitmo”. En av grundarna av produktionsbolaget Atmo.