ANNONS

Han ställer ut nakna vänner

Vårkänslorna känns avlägsna, men en titt på Hägerstensbon Hjalmar Rechlins foton livar upp.

Beta heter utställningen på Berns Gallery där han har fotat nakna vänner i Vinterviken.
ANNONS

– Idén kom för tre år sedan, den första riktiga sommardagen. En kompis sa hur skönt det skulle vara att springa naken mitt i skogen och känna gräset smeka låren. I nästa sekund hade vi klätt av oss och sprang runt och bara härja­de. Det var magiskt, säger Hjalmar Rechlin.

Den 30-årige fotokonstnären från Hägersten plockade upp kameran och fotade. Efter det har det bliv­it något av en tradition att han och några vänner, främst manliga men även kvinnliga, beger sig ut under försommaren varje år.

I våras hittade de en slags ruin i Vinterviken och under hösten syns resultatet i utställningen ”Beta” på Berns Galle­ry.

– Den heter Beta för att jag tänker på kossor på bete och deras frihetskänsla när de blir utsläppta. Men också för att jag inte upplever just killarna som typiska alfahannar, utan snarare betahannar, vilket är skönt.

Hur har du fått dina kompisar att ställa upp?

– Det har inte varit så stora problem. Men visst, lite har jag väl fått pusha, men jag har ju också själv varit naken. Annars är det ju ofta så att fotografer ber personer göra något, som i det här fallet vara naken, utan att själv vara det. Men jag har inte varit påklädd.

Hur reagerar folk när de ser nakna människor springa omkring i skogen?

– Någon gång har någon gått förbi, men vi brukar inte bry oss så mycket om det.

Intresset för utställningen har varit stort.

ANNONS

– På vernissagen kom massor med folk. De som jag trodde skulle ha svårast för bilderna av någon anledning var den äldre generationen, men de verkar uppskatta det mest. Det var bara glada min­er och många kom fram och sa att bilderna väckte minnen, eftersom många själva tagit liknande foton när de var unga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.