Min lokala hjälte

Han stämde hundägaren och fick rätt

Erik Bäckström och Timmy.
Högdalenbon Erik Bäckström gick emellan när hans hund blev attackerad och blev själv biten. Han stämde hundägaren och fick rätt.
– Jag vill uppmana andra hundgäare att inte ge upp för att polisanmälan läggs ner, säger han.

Erik Bäckström var och hälsade på vänner i Fagersjö och gick ut för att rasta sin hund Timmy på kvällen. Då kom en kille ut från en port med en okopplad hund.

– Hunden kom springande rakt mot oss. Jag ställde mig emellan hundarna och skrek stopp. Men hunden rundande mig blixtsnabbt och flög på min hund, berättar Erik Bäckström och fortsätter:

– Jag sparkade undan den andra hunden så att den flög iväg en bit och blev omedelbart biten i benet. Jag slängde mig på den och fick ner den under mig och försökte lugna den. Då skadade jag mig i handen också, berättar Erik Bäckström.

Han höll hunden medan killen kopplade den. Sedan gick han tillbaka till sina vänner och fick hjälp att plåstra om handen. Det gjorde riktigt ont i vaden och dagen därpå åkte han till akuten.

– Jag tog kontakt med hundägaren, vilket var killens mamma. Men hon ville inte stå för kostnaderna, säger Erik Bäckström.

Erik hade mycket besvär av sitt sår. Totalt blev det fyra läkarbesök och han fick lägga om såret 17 gånger.

– Jag gjorde en polisanmälan, men polisen berättade för mig att när en hundägare blir anmäld för en sådan här sak första gången läggs utredningen ner per automatik. Men polisen upplyste mig om att jag kunde stämma hundägaren, säger Erik Bäckström.

Och det gjorde han. Han skickade räkningarna till Kronofogdemyndigheten och tog kontakt med tingsrätten.

– Det finns en blankett att hämta hem från tingsrättens hemsida och det var enkelt att bifoga fotobevis och vittnesuppgifter, säger Erik Bäckström.

Han hade fotograferat och dokumenterat sina skador. I telefonens fotoinformation stod ju också var och när bilderna tagits.

Parterna kallades till en muntlig förberedelse, där de förlikades. Erik sänkte sina skadeståndsanspråk från 8 000 kronor till 4 000 kronor plus rättegångskostnader.

– Det handlade inte om pengarna, det handlade om att få rätt.

Erik Bäckström tror att det är många som inte känner till att det enkelt går att stämma någon och få rätt.

– Jag vill uppmuntra djurägare att inte ge upp bara för att polisanmälan läggs ner. Det var inte dyrt och inte svårt, säger han.