ANNONS

Han står bakom ”Kära pappa”

Filmen spelades till största delen in på Södermalm med främst skådespelare från stadsdelen.
Filmen spelades till största delen in på Södermalm med främst skådespelare från stadsdelen.
Jakob Ström
Jakob Ström
Filmen spelades till största delen in på Södermalm, bland annat in i en lägenhet på Renstiernas gata.
Filmen spelades till största delen in på Södermalm, bland annat in i en lägenhet på Renstiernas gata.
Filmen "Kära pappa" har blivit en viral succé och har efter bara en vecka hunnit få 6,5 miljoner visningar på Facebook.

Det många inte vet är att den är gjord av Söderbon Jakob Ström. Och att filmen till stor del är inspelad på Södermalm.
ANNONS

Är du en av de miljontals som de senaste veckorna sett filmen ”Kära pappa”? Filmen har gjort succé på Facebook och på Youtube och handlar om en flicka som talar till sin pappa om hur det är att växa upp som tjej, om de trakasserier och kränkningar som hon kommer att möta under sitt liv. Som att hon kommer att kallas för hora flera gånger innan hon fyllt 14 år.

Filmens regissör heter Jakob Ström och bor och arbetar på Södermalm. Han är helt överväldigad över responesen, att så många personer sett filmen på så kort tid.

– Det är nästan svårt att tro. Att så många har sett en femminuters kortfilm film om ett så pass tungt budskap. Det visar vilken kraft det finns i budskapet och inte minst med internet, säger han.

Filmen spelades till största delen in på olika platser på Södermalm, som skolgården på Katarina Södra, i en lägenhet på Renstiernas gata och på en gångväg vid Ringvägen. Barnen som är med bor också många i stadsdelen.

– Jag ringde till mina vänners barn, och mina vänners vänner barn. Även mina två egna barn är med i filmen, säger Jakob Ström.

Filmen är gjord på beställning av den norska välgörenhetsorganisationen Care, som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter i världen. Det var Cares reklambyrå som kontaktade Jakob med frågan om han ville regissera filmen.

– Jag läste texten och den gick rakt in i hjärtat. Jag blev oerhört berörd både som man och som pappa.

Efter att filmen släppts har Jakobs Ströms mejlkorg svämmat över med brev från personer runt hela världen som blivit berörda av filmen.

Men långt ifrån alla reaktioner är positiva.

ANNONS

– Det är flera män som hört av sig som varit upprörda över att vi dragit alla killar över en kant. Men det gör vi verkligen inte.

– Budskapet är enkelt. Ingen föds till våldtäktsman men vi har alla ett ansvar för att ingen blir det. Det ansvaret börjar med att slå hål på den sexistiska jargong som råder bland killar och män.

Här kan du se filmen.

Fakta

Fler översättningar är på gång

Namn: Jakob Ström

Ålder: 46 år

Familj: Fru och två barn.

Bor: Nytorget

Aktuell: Regissör för filmen ”Kära pappa” som på en vecka haft runt 6,5 miljoner visningar på Facebook och 620 000 visningar på Youtube. Översättningar till andra språk som franska och tyska är på gång.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.