Han tar superhjältarna till Spånga

Författaren Karl Modig har skrivit en ungdomsbok som utspelar sig i Spånga.
Författaren Karl Modig har skrivit en ungdomsbok som utspelar sig i Spånga.
Boken ges ut på Gilla böcker, en del av Lilla piratförlaget.
Boken ges ut på Gilla böcker, en del av Lilla piratförlaget.
Två ungdomar förvandlas till superhjältar och kämpar mot ondskan – i Spånga.

I april debuterar Karl Modig som författare med boken "Superhjältar - på gott och ont."

Det var ett tag sedan Karl Modig var i Spånga: för fyra år sedan flyttade han och hans föräldrar till innerstan. När han nu är tillbaka passar han på att beställa Vinnarbullen på Spånga konditori.

– Jag har hört att den ska vara väldigt god, säger han.

Förutom nya bakverk är det mesta sig likt i Spånga. Karl Modig kan varenda gatstump och det är också här hans debutbok, ”Superhjältar – på gott och ont”, utspelar sig.

– Hade jag valt New York hade jag fått ägna väldigt mycket tid åt research. Jag har bott i Spånga i 18 år och vet hur man rör sig här; vilka bussar man åker och vilka vägar man tar om man är på väg hem från en fest.

Boken handlar om tonåringarna Oscar och Klara. De lär känna varandra på en misslyckad fest och på väg hem träffas de av blixten. De överlever men upptäcker att blixtnedslaget gett dem superkrafter. Läsarna får sedan följa paret när de lär sig handskas med sina krafter och slåss mot ett nazistgäng som härjar i västerort.

Karl Modig har alltid fascinerats av superhjältar och har alltid skrivit.

– Men det var först när jag gick en skrivarkurs som jag insåg att jag kunde kombinera mina intressen. Vad jag vet är det här den första boken om superhjältar som skrivits i Sverige.

Vad är så fascinerande med superhjältar?

– Allt. Men det bästa är att historierna utspelar sig i vår värld, men utan vår världs gråa konturer. När jag var i New York för tre år sedan kändes det som om Spiderman när som helst skulle kunna komma svingande ner för en skyskrapa. Och alla har väl någon gång funderat över vilken superkraft de själva skulle vilja ha?

I boken kan Oscar kasta eld och Klara framkalla smärta hos andra.

– Jag är väldigt nöjd med Klaras superkraft. Det är svårt att hitta en originell superkraft för det mesta är redan gjort. Och med Klara blir det intressant att se hur hon hanterar viljan att göra något gott med hjälp av en kraft som gör andra illa.

Superkrafter och kampen mot det onda är förstås en central del i boken. Men det är också en historia om att bli kär, om att växa upp och om trassliga familjeförhållanden. Boken är en ungdomsroman, men Karl Modig tycker egentligen inte att skillnaden mellan ungdoms- och vuxenböcker är särskilt stor.

– I min bok förekommer både våld och sex, sådant som annars ses som typiskt för en vuxenbok. Men huvudpersonerna är unga och vuxna tycker kanske inte så mycket om att läsa om superhjältar.

”Superhjältar – på gott och ont” kommer ut i början av april på förlaget Gilla böcker, en del av Lilla piratförlaget. Men redan nu skriver Karl Modig på uppföljaren.

– Typiskt för historier om superhjältar är att de har en början och ett slut, men också att de går i varandra. Jag tror att uppföljaren blir bra och riktigt spännande, säger han.

Fakta

Dj och "supersingel"

Namn: Karl Modig.

Ålder: 22 år.

Bor: Uppvuxen i Spånga, men bor nu med sina föräldrar på Södermalm.

Civilstånd: Supersingel.

Gör: Författare och DJ. Har sökt författarlinjen på Biskops Arnö till hösten.

Favoritsuperhjälte: Batman.

Superkraft jag skulle vilja ha: Kunna springa jättesnabbt.