Min lokala hjälte

Han var felaktigt pappa – i 34 år

I 34 år var Solnabon pappa på pappret åt en kvinna han aldrig träffat.

Nu har ett dna-test bevisat att han hade rätt hela tiden – han är inte hennes far.

– Det är skönt att ha det bakom sig, inte minst för mina efterlevande, säger 66-årige Solnabon Hans, som egentligen heter något annat.

Själv har han alltid vetat att han inte kunde vara far till flickan som föddes 1965. Han och mamman har nämligen aldrig haft sex, menar han bestämt.

– Jag vet ju själv vilka jag haft sexuellt umgänge med.

Men vägen till att få det fastställt har varit lång. En annan man pekades först ut som far, men kunde efter blodprov helt uteslutas. Efter att flickans mamma hittat ett gammalt visitkort från Hans pekade hon ut honom som far. Även han fick då lämna blodprov, men analyserna på den tiden var inte som i dag, och antingen var man ”helt utesluten” eller så var man ”möjlig” eller ”trolig”.

Enligt blodprovet var Hans ”möjlig”. Efter att hovrätten 1978 slagit fast att han var far till flickan och Högsta domstolen inte beviljat prövningstillstånd fick han börja betala underhåll. Det gjorde han ända tills flickan fyllde 18 år.

För att Högsta domstolen skulle ta upp och pröva ärendet igen krävdes något nytt att komma med. Ett dna-test till exempel.

– Men det fick inte vem som helst göra och dessutom var det dyrt, säger Hans.

I dag är testerna billigare och Hans bestämde sig för att en gång för alla bringa klarhet i frågan.

– Jag ville inte att mina barn skulle behöva dra i det när jag inte finns längre.

Sagt och gjort, han ringde för första gången upp kvinnan som skulle vara hans dotter.

– Det samtalet var lika konstigt för oss bägge två. Men hon gick och gjorde testet och nu vet vi att jag inte är hennes far, konstaterar Hans.

Någon möjlighet att få tillbaka underhåll finns inte, det anses förverkat. Men han är mer bitter över att han själv fått stå för hela kostnaden för dna-testet.

– Det tycker jag att samhället, som faktiskt gjort fel, kunde ha stått för, säger han.

Jag vet ju själv vilka jag haft sexuellt umgänge med.66-årige solnabon