ANNONS

Han var klubbkung i Gamla stan

Här på Skottgränd 9 låg Frid & Fröjd. Grannarna klagade på den högljudda musiken och polisen kom. Eddie Grahn står utanför dörren och håller i en bild på sig själv som Jan Olov Westerlund tog för tidningen Hänt i Veckan.
Här på Skottgränd 9 låg Frid & Fröjd. Grannarna klagade på den högljudda musiken och polisen kom. Eddie Grahn står utanför dörren och håller i en bild på sig själv som Jan Olov Westerlund tog för tidningen Hänt i Veckan.
I Kamelens gamla källarvalv var temat orientaliskt.
I Kamelens gamla källarvalv var temat orientaliskt.
Eddie tryckte upp egna sedlar som var betalmedel på klubbarna.
Eddie tryckte upp egna sedlar som var betalmedel på klubbarna.
Hesa Fredrik, Frid & Fröjd och Klubb kamelen. I små källarvalv låg ”Prinsen av Gamla stan”, Eddie Grahns, alla jazz- och musikklubbar.

Nu anordnar han stadsvandringar om en svunnen guldålder.
ANNONS

En liten oansenlig port i husväggen på Skottgränd 9, ett stenkast från Köpmantorget, är allt som visar var anrika jazzklubben Frid & Fröjd huserade på 1960-talet. Här samlades unga som ville lyssna på jazz och dansa till långt in på småtimmarna och det var inte ovanligt att polisen gjorde razzior.

– Jag minns en gång när de skulle stänga ner oss, då låste vi in polisen i källaren och sittstrejkade i väntan på att en tidningsfotograf skulle komma och dokumentera. Det slutade ändå med att polisen bar bort mig, säger Eddie Grahn.

I över tre decennier har Eddie huserat i gamla källarlokaler runt om i Gamla stan, många av dem ombyggda till skyddsrum under andra världskriget. Han har drivit 16 olika klubbar och redan som 19-åring hade han Gazell på Österlånggatan 9.

Nu anordnar han tillsammans med sångerskan Sofie Björck vandringar där han berättar om en svunnen era av mörka källarlokaler och jazzhak.

– Det såg väldigt annorlunda ut här på den tiden, det var en mycket mer levande stadsdel, säger Eddie Grahn.

Kända musiker som Olle Adolphson, Gösta Linderholm och Lars Gulin har lirat i hans källare. Men det var inte bara jazz som spisades utan Eddie lockade även med andra upptåg som till exempel gyttjebrottning.

– Jazzen var ungdomarnas musik, sedan övergick det allt mer till popmusik och Beatles och då blev allt annorlunda, säger han.

Nästa stopp är vid Johannesgränd. Eddie Grahn pekar mot den lilla byggnaden där klubb Johanna låg.

– För att komma in fick besökarna åka rutschkana ner i källarvåningen på grund av nivåskillnaden, säger han.

ANNONS

Klubben låg i Johannitermunkarnas gamla klosterkyrka och när dödskallar hittades under källargolvet, rester av de munkar som begravts 500 år tidigare, tvingades man slå igen portarna.

Många av klubbarna var extremt kortlivade. Tillstånd var det inte alltid så noga med och grannarna klagade till polisen. Club 2 vid Kåkbrinken stängdes sammanlagt fyra gånger. Klubb Arab hann bara vara öppen i fyra timmar.

Kamelen, som höll längst, öppnade 1966 och fortsatte sin verksamhet ända in på 1980-talet. Nu har Eddie en loppis i källaren men fortfarande anas atmosfären från det förflutna i väggarna.

– Många kommer fram och säger att de minns den och den klubben och har någon anekdot att berätta om när de var där. Men det är också ungdomar som tycker det är spännande, säger Eddie Grahn.

Fakta

Ny vandring 5/9

Den 5 september anordnas nästa tur, som utgår från statyn Sankt Göran och Draken vid Köpmantorget. Det kan bli fler i höst.

Under turen, som tar några timmar, får besökarna se var de gamla klubbarna låg och en inblick i nöjeslivet på 50-, 60-, och 70-talet och höra sång framförd av Sofie Björck.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.