ANNONS

Han var Pippis ”riktige” far

Carl-Emil Pettersson med sin ”kannibalprinsessa” och fem av deras nio barn.
Carl-Emil Pettersson med sin ”kannibalprinsessa” och fem av deras nio barn.
Flera kända producenter har under åren visat intresse för att göra film om Sollentunasonen Carl Emil Petterssons liv. Finansiärerna har dock inte nappat på historien om Pippi Långstrumps ”riktiga” pappa.

Men nu syns ett ljus i tunneln – på andra sidan Atlanten.
ANNONS

För några år sedan åkte ett svenskt-tyskt filmteam bestående av bland andra Anders Birkeland (Så som i himlen) och Daniel Fridell (Sökarna) till Papua Nya Guinea för att reka inför en långfilm om Carl Emil Pettersson, Sollentunasonen som blev kung över en söderhavsö.

Carl Emil Pettersson var känd och omskriven i svensk press under sina levnadsår i början av 1900-talet. Han antas också vara förebild till Efraim Långstrump, mer känd som Pippis pappa i Astrid Lindgrens böcker.

Papua Nya Guineas turistbyrå, som betalade resan, hade förhoppningar om att filmen skulle sätta denna relativt oexploaterade övärld på kartan.

– Det blev för mycket och det var väl inte riktigt hållbart så det blev aldrig någonting av det, säger Anders Birkeland.

Än har teamet inte helt gett upp tanken på att göra en film.

– Det är en fin historia, säger Anders Birkeland.

Birkeland och Fridell är inte de första producenterna som visat intresse för att göra en film om Pippis ”riktiga” pappa.

– Först var Colin Nutley intresserad, men han hoppade av när Astrid Lindgren dog, säger författaren Joakim Langer.

Nu har en tredje producent tagit över stafettpinnen.

ANNONS

– Hon har precis fått ett stöd på 200 000 kronor och letar nu efter amerikanska finansiärer. Hon har kommit längst. Det verkar bli en film på engelska, säger Joakim Langer som än så länge vill hålla producentens namn hemligt.

Upphovsrätten har varit ett av de stora problemen i jakten på finansiärer.

– Astrid Lindgrens släktingar äger rätten till namnet Pippi Långstrump. En av anledningarna till att det inte blev någonting av Papua Nya Guinea-resan var att de såg en artikel i lokal press med rubriken ”Pippi movie shooting in Papua New Guinea”. Den titeln vi jobbar med är ”Efraim Långstrump och kanni­balprinsessan”, säger Joakim Langer.

Langer var den som först uppmärksammade likheterna mellan Carl Emil Pettersson och Efraim Långstrump. Han har skrivit flera böcker om Sollentunasonens makalösa liv och var med på resan till Papua Nya Guinea.

– I början kunde jag inte ta gift på att Carl Emil Pettersson var den verkliga förebilden till Pippis pappa, säger Joakim Langer.

Astrid Lindgren kunde heller aldrig bekräfta detta innan hon dog 2002. Men efter vidare research och samtal med författarens systrar och barn har Langer mer eller mindre kunnat styrka sina aningar.

– Utan den här mannen hade världen inte haft Hoppetossa, Kurrekurreduttön – essenserna som gör Pippi så spännande och en av världens mest älskade barnböcker. Allt är taget ur artiklar som Astrid Lindgren måste ha läst.

Allt är taget ur artiklar som Astrid Lindgren måste ha läst.joakim Langer

Fakta

Föddes i Sollentuna 1875

Carl Emil Pettersson föddes i Skogstorp, Sollentuna 1875.

Som 17-åring gick han till sjöss.

1904 förliste det skepp han färdades på utanför ön Tabak i nuvarande Papua Nya Guinea.Pettersson sköljdes i land, blev vän med den lokala kannibalhövdingen och gifte sig med hans dotter. De nio barn.

Pettersson tjänade en förmögenhet på de kokosplantager han ägde och guldfyndigheter.

Dog i Sydney i Australien 1937.