ANNONS

Han vill återinföra allmän värnplikt

Kungsholmsbon och Afghanistan-veteranen Ingebrikt Sjövik (M) vill in i riksdagen.

Han hoppas ta sig in genom att driva försvarsfrågor. Och han vill återinföra allmän värnplikt.
ANNONS

Varför?

– Jag tror på anställda soldater, det är bra. Men för att försvara Sverige räcker det inte med 5 000 anställda soldater. Vi måste också ha någon form av värnplikt.

Är Stockholm tillräckligt försvarat?

– Vi har amfibieregementet på Berga och Livgardet i Kungsängen. Jag tycker inte det räcker. Om vi ser på Östersjön och närområdet så har rysk aktivitet ökat otroligt de senaste åren. Vi borde ha fler och ta tillbaka ubåtarna. Vi har en ganska svår skärgård. Och det är synd att F16 i Uppsala försvann. Vi har inget luftförsvar. Så ubåtar, stridsflyg och luftvärn behövs både här och i Karlskrona.

Moderaterna ansågs länge vara det mest försvarsvänliga partiet, men har också skurit i anslagen på senare år. När Anders Borg la en budget som försvarsministern Mikael Odenberg (M) inte kunde acceptera, valde denne att avgå.

Så varför har du valt det partiet?

– Moderaterna är ju fortfarande det parti i Sverige som är mest försvarsvänligt. SD vill lägga mer pengar, men de rustar inte för morgondagen, utan vill vrida tiden bakåt.

Känner du att du har stöd för dina frågor?

– Ja, absolut. Det är nog en av anledningarna att det gått så bra för mig i försöksnomineringen trots att jag bara varit med i två år. Jag är på plats 24 på valsedeln. Det är inte direkt på valbar plats så jag måste nog ha några personkryss för att komma in.

ANNONS
Fakta

Kämpade mot talibanerna

Namn: Ingebrikt Sjövik.

Ålder: 32 år.

Gör: Officer anställd vid försvarsmaktens högkvarter. Engagerad i Gärdesmoderaterna

Bor: I Marieberg.

Bakgrund: Ubåtsofficer som tjänstgjort i Afghanistan. Där arbetade han med psykologiska operationer – alltså att övertyga lokalbefolkningen om att stödja regeringen och avvisa talibanerna.

Aktuell: Driver personvalskampanj för en riksdagsplats i höst.

ANNONS