ANNONS

Han vill återskapa rivet kvarter

Den 31 augusti klockan 13 visar Kent Fernström modellen ”Varje rop en grav” på Banvaktsvägen 18 i Hagalunds industriområde. Mellan höghusen har han byggt upp kvarteret Valhall.
Den 31 augusti klockan 13 visar Kent Fernström modellen ”Varje rop en grav” på Banvaktsvägen 18 i Hagalunds industriområde. Mellan höghusen har han byggt upp kvarteret Valhall.
Hagalund ska rustas upp. Under våren har Hagalundarna fått säga sitt om vad man önskar mer av i stadsdelen och i höst fortsätter arbetet.

Kent Fernström har också en idé – att bygga upp kvarteret Valhall som revs på 1970-talet.
ANNONS

Diskussionen om framtidens Hagalund fortsätter. Föreningen Hagalunds vänner, med konstnären Kent Fernström, lanserar nu en unik idé; att återuppbygga kvarteret Valhall som revs i början av1970-talet.

– Det behövs en koppling till det som har funnits på platsen. Det lilla som finns kvar räcker inte, det är bara en rest av ett kvarter, säger han.

För att visa hur framtidens Hagalund skulle kunna se ut har Kent Fernström tillverkat en modell av Valhall som han placerat mellan två av Blåkullahusen.

Enligt Kent Fernström representerade Valhall, med sina hyresbyggnader, handelslokaler och villor med snickarglädje, gamla Hagalund i ett nötskal.

– Det gamla Hagalund är grunden till hela det moderna Solna. 1890 började man bygga här, före Huvudsta och före Råsunda.

Kvarteret Valhall ligger precis där den nedgångna Sunnanskolan i dag ligger, så den skulle alltså behöva rivas.

– Men det blir mycket luft och yta kvar, man tar bara hälften av utrymmet.

Kent Fernström och föreningen Hagalunds vänner ska lämna in idén till staden när man nu planerar om stadsdelen för framtiden.

Bör vi inte i stället blicka framåt?

ANNONS

– Jo, men vi bor i Sveriges mest expansiva kommun. Framtiden finns och byggs hela tiden här.

– Jag tror att detta skulle ge ett väldigt eko, folk skulle vallfärda hit!

Så här såg det ut mitt i det nu rivna Valhall på sent 1960-tal. Här, på Ängsgatan 3, låg Svea-bion, som senare blev Solna boxningsklubb.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.